'Primarkpremie' onder vuur van FNV

'Primarkpremie' onder vuur van FNV

Grote kledingketens hebben als gevolg van de regeling lage-inkomens-voordeel (LIV) een ‘perverse prikkel’ om hun lonen laag te houden. Dat stelt vakbond FNV, die wil dat de subsidieregeling op de schop gaat.

De LIV geeft bedrijven subsidie voor het aannemen van werknemers die op of net boven het minimumloon betaald krijgen. Vooral goedkope kledingketens als Primark, H&M en Zara zouden hiervan gebruik maken. Als zij de lonen verhogen, raken ze de subsidie kwijt. Florerende bedrijven houden vanwege die ‘Primarkpremie’ de hand toch op de knip, stelt de bond. “Een loonsverhoging van duizend euro per jaar kost de werkgever feitelijk tweeduizend euro, doordat de subsidie wegvalt”, aldus bestuurder Linda Vermeulen.

De LIV-subsidie is vorig jaar ingevoerd om voor meer banen te zorgen. Daarvoor is een half miljard euro uitgetrokken. FNV vindt het goed dat dit geld beschikbaar wordt gesteld voor de arbeidsmarkt, maar pleit voor scherpere voorwaarden zodat werknemers meer zekerheid hebben over hun werk en doorgroeimogelijkheden in loon. Daarnaast moet het geld volgens de bond terechtkomen waar het nodig is, en niet bij bedrijven ‘die toch al grote winsten maken’.
 

Reacties

Helemaal mee eens. Gewoon afschaffen deze regeling! Waarom houden we met deze 500 miljoen niet de sociale werkplaatsen in stand? Lijkt me veel zinvoller...

Geplaatst door Rudy Bos op 12 juli 2018 om 11:03

Vreemde denkwijze toch altijd weer bij FNV. Als je het goed doet als ondernemer moet je gestraft worden en geven we het geld liever weg aan bodemloze putten en ondernemers die het zelf niet redden . Gezonde bedrijven geven mensen een job, daar we ze anders in de bijstand zaten want het gaat tenslotte niet om de toppers op de arbeidsmarkt waar de LIV om draait.
Het is bij FNV nooit goed, heb je subsidie moet die afgeschaft, heb je geen subsidie dan schreeuwen ze ook moord en brand ( om tenslotte wel bij de meeste CAO onderhandelingen aan de kantlijn te staan.)
Volstrekt irrelevante club inmiddels.

Geplaatst door m oudpoort op 12 juli 2018 om 11:16

Ach, deze kwestie wordt nu door het FNV aangekaart, en terecht, want de hele salariëring van de mode-retail is onder de maat en als deze slechte salariëring nogeens extra in stand wordt gehouden middels subsidie van de overheid dan is het helemaal rampzalig ook als het ‘alleen’ de grote ketens betreft! Dus vandaag nog die subsidie afschaffen!!!
En of het FNV een ‘irrelevante’ club is staat nog te bezien want als de moderetail-werkgevers het niet bevalt dan piepen ze en is de FNV de boosdoener!!

Geplaatst door C. Arkesteijn op 12 juli 2018 om 14:07

De subsidieregelingen zijn bedoeld om kans op werk voor kwetsbare groepen te vergroten. De retailsector is bij uitstek de sector om deze kansen waar te maken. Verder is het verband tussen de hoogte van lonen en de LIV complete nonsens. Op een zeer groot deel van de werknemers is het überhaupt niet van toepassing, het speelt geen rol in cao-onderhandelingen en de regeling zelf is helemaal niet helder, waardoor je onmogelijk er berekenend mee om kunt gaan al zou je het willen.

Geplaatst door Jeroen van Dijken op 13 juli 2018 om 11:00

Laatste nieuws

RetailTrends