EU neemt datagebruik door Amazon onder de loep

EU neemt datagebruik door Amazon onder de loep

De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar het gebruik van data van andere retailers door Amazon. De vraag is of dat de concurrentie belemmert, zo heeft eurocommissaris Margrethe Vestager tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

Amazon biedt retailers ruimte op zijn website, maar concurreert ook met deze verkopers. Daarbij gebruikt Amazon mogelijk data om zijn eigen verkopen te stimuleren, schrijft persbureau Bloomberg. “Gebruik je deze gegevens om je eigen berekeningen te maken, om te ontdekken wat de nieuwste trend is, wat mensen willen, wat voor soort aanbiedingen ze graag ontvangen en wat ervoor zorgt dat ze dingen kopen?”, vraagt Vestager hardop af.

De Europese Commissie is momenteel informatie aan het verzamelen over de kwestie. Daarvoor zijn onder meer vragenlijsten naar marktpartijen gestuurd. De zaak is nog niet officieel geopend. “We proberen ervoor te zorgen dat we een volledig beeld hebben”, aldus de eurocommissaris.

De helft van alle items die Amazon aanbiedt, is afkomstig van externe verkopers. Eerder kreeg Google voor miljarden euro’s aan boetes vanwege machtsmisbruik, waaronder met prijsvergelijker Google Shopping.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends