Deliveroo mag bezorgers niet als zzp’er behandelen

Deliveroo mag bezorgers niet als zzp’er behandelen

De Nederlandse fietskoeriers van Deliveroo kunnen aanspraak maken op een dienstverband en behandeling volgens de cao. De maaltijdbezorger heeft hen ten onrechte aangemerkt als zelfstandige ondernemers, zo heeft de kantonrechter in Amsterdam dinsdag besloten.

De rechtszaak was aangespannen door vakbond FNV, die stelde dat Deliveroo ‘schijnzelfstandigen’ in dienst heeft. De bezorgers werden vorig jaar verplicht om zzp’er te worden als ze bij de bezorgdienst wilden blijven werken. De rechter stelt dat de aard van het werk en de rechtsverhouding tussen beide partijen ‘sinds begin 2018 niet zodanig is gewijzigd dat niet langer sprake is van het verrichten van arbeid op basis van een arbeidsovereenkomst’. Hoewel grote vrijheid mogelijk is in onder meer de werktijden, past dat volgens de rechter nog steeds binnen een dienstverband.

Deliveroo laat weten tegen de uitspraak in beroep te gaan. Volgens de maaltijdkoerier kiezen bezorgers juist voor meer flexibiliteit en is er weinig draagvlak onder koeriers voor de rechtszaak van FNV. Daarnaast heeft de rechter zijn oordeel volgens Deliveroo gebaseerd op ‘feitelijke onjuistheden’. Zo stelt de rechtbank dat bezorgers elkaar in de praktijk niet kunnen vervangen, maar is dat volgens het bezorgbedrijf wel mogelijk. Ook zouden bezorgers aangeboden bestellingen niet kunnen weigeren vanwege de vereiste om de bestelling op tijd te bezorgen, een vereiste dat volgens Deliveroo niet bestaat. 

FNV laat weten blij te zijn met de uitspraak en denkt dat die ook gevolgen heeft voor andere maaltijdbezorgers die met zzp'ers werken. “Dit zou wel eens het failliet van het huidige verdienmodel kunnen betekenen”, zegt bestuurder Willem Dijkhuizen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!