Lesara heeft nog tot eind deze maand om een koper te vinden. Gesprekken met potentiële investeerders lopen nog steeds, zegt oprichter Roman Kirsch tegen Gründerszene.
Lesara vroeg in november uitstel van betaling aan, maar heeft zijn activiteiten sindsdien ononderbroken voortgezet. Ook voor het huidige kwartaal is weer veel nieuwe voorraad ingekocht, zegt Kirsch. “We hebben zeker tot februari voldoende producten.”
De problemen zijn mede veroorzaakt door de opening van een nieuw distributiecentrum, dat veertig miljoen euro heeft gekost en met leveringsproblemen kampte. Bovendien werd de financiering, die grotendeels van een lokale bank moest komen, te laat uitbetaald. “Dit proces was nieuw, zowel voor de bank als voor ons”, zegt Kirsch daarover. Daarnaast speelden volgens hem ‘verschillende andere factoren’ een rol, zoals een vertraagde start van het logistieke centrum.
Lesara sloot 2017 af met een omzetgroei van 45 procent en een negatieve ebit-marge van dertig procent. “In relatieve termen was dit een verbetering ten opzichte van het voorgaande jaar, maar in absolute termen kostte het ons meer geld”, zegt Kirsch. Het zou volgens hem nog twee tot drie jaar duren om winstgevend te worden, maar dat noemt hij ‘niet ongebruikelijk’ in zijn sector. “We waren eigenlijk op de goede weg.”
Nadat de problemen die in november aan het licht kwamen is de situatie volgens de topman genormaliseerd. Klanten zijn volgens hem loyaal, waardoor Lesara geen omzetdalingen heeft gezien. “We hebben geen personeel hoeven ontslaan en hebben goede kerstbusiness gedraaid.” Lesara is in 25 landen actief, waaronder Nederland.
Reacties 0