Detailhandel wil dat AliExpress wordt aangepakt

Detailhandel wil dat AliExpress wordt aangepakt

Detailhandel Nederland maakt zich zorgen over de opmars van niet-Europese webshops, zoals het Chinese AliExpress. De belangenbehartiger van ruim honderdduizend winkeliers spreekt van oneerlijke concurrentie.

"Er zijn talloze voorbeelden van buitenlandse handelaren die de Europese regels rondom veiligheid en kwaliteit van producten en de bescherming van Nederlandse consumenten niet respecteren", zegt Margriet Keijzer, senior adviseur Europese Zaken bij Detailhandel Nederland.

De brancheorganisatie wijst op een recent onderzoek van de Deense consumentenorganisatie, waaruit bleek dat bij een testaankoop van 29 stukken speelgoed ruim dertig procent illegale chemicaliën bevatte. Een ander voorbeeld: recente klachten van de Consumentenbond over de verkoopvoorwaarden bij AliExpress die in strijd zouden zijn met Europese consumentenregels. 

Detailhandel Nederland schreef met Thuiswinkel.org het rapport 'Een gelijk speelveld voor de Nederlandse winkeliers'. Daarin wordt gepleit voor onderzoek naar de omvang van de directe importen en hun economische, juridische, fiscale en milieueffecten op consumenten en bedrijven in de Europese Unie. Volgens de winkeliers moet er ook beter toezicht komen en coördinatie van toezicht tussen de verschillende nationale en Europese toezichthouders.

Reacties 14


Jeffry Kuperus 9 jul, 10:26

Wordt eens tijd dat men actie onderneemt


Henk Vis 9 jul, 11:45

Ongetwijfeld hebben ze gelijk, maar een spiegel heeft de Nederlandse detailhandel niet.

De consument is niet gek, die ziet ook dat hetzelfde kabeltje voor 10 euro in de winkel ligt en voor 90 cent bij Aliexpress.

Natuurlijk gaat de consument het bij de bron kopen.


Hans H 9 jul, 12:11

Ze halen het zelf ook uit China. Waarom mogen zij dit wel? en ik niet.


Carlo de Baat 9 jul, 14:09

En hoe en door wie zou dat gecontroleerd moeten worden dan ?


Ron Ronsen 9 jul, 15:39

Rare redenatie hebben ze hier in Nederland.
De grenzen moeten open want dat bevorderd de handel, maar dit blijkbaar dus niet. Is dat niet gewoon hoe ze het zelf hebben veroorzaakt.


olinda lima 9 jul, 17:00

Daar gaan we weer. Alles wat goed is verboden in Nederland. Na al die vasten lasten elke maand, houd ik bijna geen geld over om hier spullen te kopen die ik nodig. Alles is hier veel en veel duurder. Bij aliexpress zijn ze betaalbaar voor mij en voor andere mensen in de zelfde situatie als ik. Er is altijd een idioot die natuurlijk het heel goed heeft, die graag alles moet verpesten voor de kwetsbare mensen.


Teunis Willem Traded 9 jul, 20:29

Detailhandel hou op met dat gezeik en gejank jullie kopen ook uit elk land en verdienen er kapitalen mee, laat toch iedereen vrij zonder allerlei regels, handelen moet toch vrij kunnen.


Raquel Garcia 9 jul, 21:13

Olinda, en Teunis hebben hellemaal gelijk in, wat de geziek allemaal, laat gewoon de mensen kopen wat en waar ze willen, maakt niet uit,,,, uit welke land China, Peru, Afrika, Cuba, Duitsland, België,
Rusland, Tunesië, wat the f..k is going on here in Netherland, laat de mensen even met rust,,


Wil Wi 9 jul, 22:14

Prima gooi maar op slot, zal men merken dat er amper iets meer verkocht wordt
Ga toch geen 20 euro betalen voor iets dat in China 2 euro kost.
Op websites van Nederlandse ondernemers staan vaak de geleende plaatjes (mag dat wel?) van Alie Express.

Dan kan ik het net zo goed zelf kopen in China, heb daar geen Nederlandse webwinkel voor nodig.

Ze doen maar, dan koop ik het wel bij Amazon in China, gewoon uit principe


J Meinen 9 jul, 23:27

Exact dezelfde producten die ik in China bestel liggen in de Nederlandse winkels en webshops. Echter voor een hogere prijs.
Ben geen dief van eigen portemonnee...
En consumenten rechten? Ja die zijn anders in China. Dat weet je als je er koopt. Echter, ik heb een aantal keer gehad dat een product doa was, of anders dan besteld of met een beschadiging. Iedere keer werd er zonder extra kosten of moeilijk doen opnieuw verstuurd. Waarom? Omdat men met ratings werkt. Slechte service dan is dat zichtbaar en kost je klanten. Kunnen ze in Nederland een voorbeeld aan nemen!
Ik wil best iets meer betalen voor producten uit China als ik ze hier direct kan kopen, maar niet 5 a 6 keer duurder.
Goed voorbeeld is Amazon. Ook veel producten uit China voor iets meer maar wel met twee, drie dagen in huis.


Michael Webers 10 jul, 01:57

Ik koop op Ali spullen die ik vaak niet nodig heb, want als ik iets nodig heb, ga ik geen weken wachten, dus ik denk niet dat ik ze dan hier in een winkel zou kopen voor een hoger bedrag. Dan zou je ook zaken als action, big bazar en dergelijke moeten aanpakken, hier koop ik bijvoorbeeld een usb kabel als ik die nodig heb.


Peter Arkenbosch 10 jul, 06:47

Wat men vergeet is dat de EU veel belasting mis loopt en daarom gaat het gewoon de EU en de rest van de boeven bende hebben scheid aan alles alleen belading dat telt de rest zijn de kleine ondernemers niks in de EU iedereen moet verdienen maar door de EU worden de prijzen opgedreven door de inflatie hoog te houden ik las laatst een stuk van een journalist die schreef we leven in een moderne dictatuur waar alleen nog wetten en regeltjes gelden


Borry Barbossa 10 jul, 09:44

Ik snap dat de detailhandel hier tegen ageerd, zij moeten aan vele eisen voldoen en btw afdragen. Aan de andere kant zouden overheden ook eens moeten kijken hoe zij de detailhandel kunnen stimuleren. Als je voor een paar uur parkeren een godsvermogen kwijt bent dan stimuleert dat niet om naar een binnenstad te gaan.


Mike ten Have 10 jul, 10:22

Bovengenoemde lijkt me eerder gegrond op verlies van inkomsten voor verkopers op eigen bodem, dan verwijten als: "bevat gevaarlijke stoffen". Het is een beetje als ongedierte bestrijden, men probeerd het dier te doden met gif, in plaats van uit te vinden waarom het dier zicht er uberhoubt bevind en dus de oorzaak aan te pakken. Oftewel, als Nederlandse prijzen niet zo hoog waren, kocht men misschien wel meer op eigen grond.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!