Tony's Chocolonely voldeed niet meer aan de eisen die de huisbank stelde voor de kredietverlening; een gevolg van een winstval in het afgelopen jaar. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Z.

Vorige week bleek uit een jaarverslag dat het chocoladebedrijf kampt met tegenvallende resultaten. De beoogde omzet was 73,5 miljoen euro, maar uiteindelijk kwam Tony's Chocolonely uit op een omzet van 69,9 miljoen. Onder de streep noteerde het bedrijf een piepklein plusje van 2656 euro. 

Uit de volledige jaarrekening die in handen is van de Kamer van Koophandel blijkt nu ook dat Tony's Chocolonely niet meer voldeed aan alle eisen die de huisbank stelde voor de kredietverlening. Daarvoor had het bedrijf een ebitda-winst van 2,75 miljoen euro moeten boeken. Die kwam vorig jaar echter uit op 1,4 miljoen. 

Als een bedrijf niet meer voldoet aan de voorwaarden van de kredietverlener, kunnen de leningen direct opeisbaar worden. Volgens RTL Z ziet huisbank Rabobank het tekort voorlopig door de vingers en geeft Tony's Chocolonely-directeur Beltman aan dat de relatie en communicatie met de bank 'hartstikke goed' is. De bedrijven zouden nieuwe afspraken hebben gemaakt waardoor er voor Tony's sprake is van 'geen enkele consequentie'.