Winnaar/verliezer van de week: Wereldbazar Winschoten en Etos

Winnaar/verliezer van de week: Wereldbazar Winschoten en Etos

Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht iedere vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Deze keer: de Wereldbazar Winschoten die er eindelijk mag komen en de 'lege winkelschappen' van Etos.

Winnaar: Wereldbazar Winschoten 
Een overdekte markt met ruim 40.000 vierkante meter aan vloeroppervlakte en meer dan vijfhonderd ondernemers die samen zorgen voor ‘een wereld aan oosterse en exotische producten’. Dat zag initiatiefneemster Petra van Gaanderen dertien jaar geleden voor zich toen ze de Wereldbazar in Nieuweschans wilde realiseren. Helaas voor Van Gaanderen gooide de provincie al snel roet in het eten: Groningen wilde geen grootschalige detailhandel in de buurt van kleine dorpen. Toen Winschoten in 2013 werd aangewezen als nieuwe locatie, kwam de plaatselijke winkeliersvereniging in opstand. Gevreesd werd dat de Wereldbazar het centrum van de Groningse stad zou leegtrekken. Desondanks kreeg Wereldbazar B.V. een ontheffing van de provincie, maar het feest duurde niet lang. Twee jaar later vernietigde de Raad van State het besluit; de...

Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht iedere vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Deze keer: de Wereldbazar Winschoten die er eindelijk mag komen en de 'lege winkelschappen' van Etos.

Winnaar: Wereldbazar Winschoten 
Een overdekte markt met ruim 40.000 vierkante meter aan vloeroppervlakte en meer dan vijfhonderd ondernemers die samen zorgen voor ‘een wereld aan oosterse en exotische producten’. Dat zag initiatiefneemster Petra van Gaanderen dertien jaar geleden voor zich toen ze de Wereldbazar in Nieuweschans wilde realiseren. Helaas voor Van Gaanderen gooide de provincie al snel roet in het eten: Groningen wilde geen grootschalige detailhandel in de buurt van kleine dorpen. Toen Winschoten in 2013 werd aangewezen als nieuwe locatie, kwam de plaatselijke winkeliersvereniging in opstand. Gevreesd werd dat de Wereldbazar het centrum van de Groningse stad zou leegtrekken. Desondanks kreeg Wereldbazar B.V. een ontheffing van de provincie, maar het feest duurde niet lang. Twee jaar later vernietigde de Raad van State het besluit; de ontheffing had niet afgegeven mogen worden omdat de bazaar te veel weg zou hebben van een factory outlet center. Na jaren strijd met de gemeente Oldambt en de winkeliers van Winschoten is nu eindelijk de kogel door de kerk: de Wereldbazar mag er toch komen. Volgens de hoogste bestuursrechter dreigt het gevaar van een verlaten winkelcentrum niet, omdat het aanbod in de bazaar heel anders is dan in het centrum. Of de exotische producten, handgemaakte artikelen en souvenirs de verwachte 14 duizend bezoekers per weekend gaan trekken, zal de komende jaren moeten blijken. De eerste strijd heeft Petra van Gaanderen in elk geval gewonnen.

Verliezer: Etos
‘De eerste staking bij de drogisterijketen sinds de oprichting honderd jaar geleden’, zo kondigde de FNV de acties bij het landelijke distributiecentrum van Etos vorige week aan. De medewerkers eisten een structurele loonsverhoging van vijf procent, maar de dochteronderneming van Ahold Delhaize gaf geen gehoor. Ook niet toen de vakbond een ultimatum stelde, dat vorige week donderdag afliep. Meer dan 500 Etos-winkels in Nederland worden bevoorraad vanuit het dc in Beverwijk, waar een deel van het personeel het werk neerlegde. Ahold Delhaize wilde stakingsbrekers naar Beverwijk sturen, maar FNV dreigde met een kort geding en het plan ging niet door. Volgens de FNV hadden de stakingen lege winkelschappen tot gevolg, maar een woordvoerder van Etos liet weten dat het allemaal wel meeviel. "De winkelmedewerkers zullen misschien verschil zien in aantallen, maar als mijn moeder maandag in de Etos komt merkt zij er niets van, hoor." Hoe het nu zit met die lege schappen is nog maar de vraag: vrijdag en zaterdag wordt er opnieuw gestaakt. "We gaan door, er moet vijf procent bij", aldus FNV-bestuurder Ali Aklalouch. Omdat volgens vakbond FNV tóch stakingsbrekers worden ingezet, breiden de acties zich uit naar andere ondernemingen van moederbedrijf Ahold Delhaize. Etos zegt dat de deur openstaat voor nieuw overleg. “Het wachten is nu op een handreiking van de FNV om weer aan de onderhandeltafel te kunnen plaatsnemen." Vooralsnog geeft de bond geen krimp. Wordt vervolgd.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 40.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!