Amazon.nl wordt een volwaardige webshop. Nog dit jaar worden daar miljoenen fysieke producten geïntroduceerd, meldt de webgigant. Bedrijven die hun producten willen aanbieden, kunnen zich vanaf nu registreren.

Amazon.nl werd in 2014 gelanceerd. Tot nu toe kunnen klanten er alleen maar terecht voor e-books. Voor andere producten worden ze doorverwezen naar de Duitse website, amazon.de. De site is wel stap voor stap aantrekkelijker geworden voor Nederlanders. De site en de app zijn in het Nederlands beschikbaar, er kan met iDEAL worden betaald en Prime (met bezorging binnen een dag) is geïntroduceerd. 

De afgelopen maanden kwamen er steeds meer aanwijzingen dat Amazon.nl een volwaardige webshop zou worden, maar van Amazon kwam geen bevestiging.  Alex Ootes, bij Amazon verantwoordelijk voor de expansie in Europa, wilde er juli vorig jaar op een persbijeenkomst ook niets over kwijt. "Wij kijken ernaar uit om het aantal productcategorieën uit te breiden en de klantervaring voor de consument op Amazon.nl aanzienlijk te verbeteren", zegt hij nu. "Wij zijn verheugd om nu zowel grote als kleine Nederlandse bedrijven de mogelijkheid te bieden te verkopen op Amazon.nl en onze andere Europese sites. Onze partners vergroten daarmee het aanbod voor Nederlandse consumenten en kunnen meer klanten bereiken in binnen- en buitenland."

Country manager Benelux Roeland Donker spreekt van 'slechts een eerste stap'. "Maar we zijn ervan overtuigd dat wij het vertrouwen van de Nederlandse klant kunnen winnen met een ruim assortiment, scherpe prijzen en snelle en betrouwbare bezorging." Wanneer Amazon.nl wordt uitgebreid, kan een woordvoerster niet zeggen.

Jos Voss en Olaf Zwijnenburg van de Rabobank schreven in december in een blog op RetailTrends dat Amazon de gehele Nederlandse retailsector zal dwingen tot actie.