'Koper Blokker België lichtte zakenpartners voor miljoenen op'

'Koper Blokker België lichtte zakenpartners voor miljoenen op'

Update: Bezorgde vakbonden gaan in gesprek met directie Blokker België

De koper van Blokker België, Dirk Bron, heeft diverse zakenpartners voor miljoenen euro's opgelicht. Dat meldt het FD na onderzoek. Bovendien was hij betrokken bij meerdere faillissementen. 

Bron nam afgelopen week de 123 winkels inclusief de 670 medewerkers van Blokker België over. Hij wil er een discountformule van maken onder de naam Mega World. Volgens het FD heeft Bron een twijfelachtig verleden. Gedupeerden en andere betrokkenen spreken van een patroon waarin hij grote partijen goederen wel bestelt, maar niet betaalt. Eerder werd al bekend dat het OM onderzoek doet naar Bron.

In 2008 nam Bron de Scheveningse modezaak Aqua Store over. In vijf maanden tijd 'onttrok hij grote bedragen aan de vennootschap voor privédoeleinden', blijkt uit een vonnis. Zo ging 60 duizend euro op aan horecabezoeken en draaide de zaak op voor een hotelrekening van 41 duizend euro. Volgens het FD gingen ten minste zes andere bv's tijdens of kort na het bewind van Bron op de fles. Tegen de krant zegt Bron dat hij daar slechts twee van kent.

Michiel Witteveen, van wie Bron de Belgische winkels overnam, noemt het 'super vervelend' dat er steeds meer over Bron boven tafel komt. "Tegelijkertijd hadden wij dit godsonmogelijk kunnen weten", zegt hij tegen het FD. De overname terugdraaien is volgens hem geen optie.

Reacties 22


ikke weet het 27 feb, 09:54

En zo kom je makkelijk van je winkels af, zullen dan ook wel weer snel gesloten worden door Bron.
En heeft Blokker er alles aangedaan om het te redden......


Loek Van holland 27 feb, 10:23

Bron als katvanger ? Gewoon goedkoop op krediet je zaak verkopen, als het niet met (onderhands) geld toe ?!?


Henk Voorn 27 feb, 10:27

Witteveen zegt "dit godsonmogelijk te kunnen weten". Dat is toch vreemd. Je checkt toch even bij zo'n deal met wie je zaken doet? Het netwerk van Michiel Witteveen is groot genoeg om deze man een klein beetje door te lichten. Amateurisme of opportunisme zijn hier meer op zijn plaats dan "super vervelend".


Victor Stelwage 27 feb, 10:36

Bron en Witteveen kennen elkaar al jaren. Bron was/is al geruime tijd kind aan huis bij Blokker.


Edwin van Setten 27 feb, 10:45

Mijnheer Bron is ooit in het verleden de "eigenaar" geweest van Aktiesport en is een bekende in Reeuwijk waar hij jarenlang heeft gewoond.

Lijkt mij logisch dat het trackrecord van een overname partner wordt bekeken.

Veel succes met Blokker in België!


John Michiels 27 feb, 11:05

[Deze reactie is door de gebruiker verwijderd]

John Michiels 27 feb, 11:06

Erg droevig voor de Belgische Blokker medewerkers die hun laatste sprankeltje hoop kapotgemaakt zien worden door deze charlatan.
Wel makkelijk voor Mr. Witteveen om een ander het vuile werk (= faillissement en ontslagen) te laten opknappen...

Veel sterkte aan het verkooppersoneel, hopelijk vinden ze vlug een nieuwe job.

RIP Blokker


Oud Medewerker Blokker 27 feb, 11:22

Mr Witteveen kon het godsonmogelijk weten? Even Googlen op Bron en je vind een lege doos in Waddinxveen. Dat is inderdaad de partij waarmee je in zee wilt gaan voor zo’n bedrijf.


Jan de Reus 27 feb, 11:22

Hopelijk grijpt de overheid in, het kan toch niet zo zijn dat dit doorgang kan vinden? Iedereen die Bron 1x heeft ontmoet weet voldoende. Jammer dat het zo met Blokker moet aflopen, en dan niet meer terug te draaien op basis van deze gegevens??? Zal zeker mogelijk zijn, als je maar wil!


Reinder Koornstra 27 feb, 11:30

Helemaal eens met John Michiels!
Treurige vertoning!
En dan doen of je van de prins geen kwaad weet!
Toegegeven, veel bekende zakenlui zijn niet half zo slim als hen wordt toegedicht, maar zó dom?


P A 27 feb, 11:35

Aankomend weekend weer windkracht 6 met regen!


Anne Ummels 27 feb, 13:52

Witteveen heeft wel vaker de hand gehad in rare constructies zonder dat hij naderhand bij naam en toe naam werd genoemd. Vele mensen hierdoor hun baan kwijt maar hij ontspringt iedere keer de dans en laat het vuile werk over aan anderen
Ook moeten nu sommige filialen van Maxi Toys in België het ontgelden.


Dirk van der Mei 27 feb, 14:01

Meneer J, zoals de heer J. Blokker binnen het bedrijf werd genoemd, moet zich inmiddels meerdere in zijn graf hebben omgedraaid. Wat wordt zijn erfgoed verkwanseld!!! Meer dan schandalig. Momenteel schaam ik mij voor mijn BLOKKER achtergrond.


Ton Bos 27 feb, 14:40

Ik vraag mij af of dhr Witteveen zich realiseert dat vrijwel iedereen die een beetje thuis is in retailland denkt dat het ‘godsonmogelijk’ is dat hij dit niet heeft geweten. Arme fam Blokker, die nu moet beslissen dhr Witteveen aan te spreken. En over de vele medewerkers die straks in de kou staan zullen we het deze keer maar niet hebben.


Moursy Ayman 27 feb, 16:36

Wat er met Blokker is gebeurd in de laatste weken is werkelijk een grote schande voor de naam en de integriteit van de organisatie. De huidige CEO Michel Witteveen gebruikt deze sterfhuisconstructie gewoon om voordelig van een verliesgevende bedrijfstak af te komen waarbij de 670 medewerkers en hun gezinnen de grote slachtoffers zijn...

De nieuwe eigenaar is gewoon een ordinaire katvanger en is betaald voor zijn diensten middels een bruidsschat, Ik ben benieuwd wat de AFM en de FIOD van deze opzet vinden. In ieder geval weet ik wel dat dit dus echt niet kan en dat het een voorbeeld is van onbehoorlijk bestuur de verkoper en koper.

Verkoper zou de verkooptransactie terug moeten draaien om enkel en alleen de toekomst van de medewerkers te waarborgen. Het is een schaamteloze manier van verrijking. In geval van faillissement is de belastingbetaler financieel de dupe! Wat vinden de vakbonden hier eigenlijk van? Hoe staat het met de rode bel procedure op dit moment?
Is er een degelijk reddingsplan of is het gewoon handje klap en we zien wel?

Sterkte aan alle medewerkers!!! Ik voorzie een slagveld...


Anne Ummels 27 feb, 17:02

Lijkt op dezelfde soort constructie als bij Intertoys/Bart Smit vorig jaar.


jan klaassen 28 feb, 13:39

Indien dit terug te draaien is: Waar blijft dan het sociaal plan waar 3 jaar geleden in voege is getreden ?

Verkoper zou de verkooptransactie terug moeten draaien om enkel en alleen de toekomst van de medewerkers te waarborgen. Het is een schaamteloze manier van verrijking. In geval van faillissement is de belastingbetaler financieel de dupe! Wat vinden de vakbonden hier eigenlijk van? Hoe staat het met de rode bel procedure op dit moment?
Is er een degelijk reddingsplan of is het gewoon handje klap en we zien wel?


Frans van Kempen 29 feb, 11:03

Met alle begrijpelijke reacties en conclusies hierboven vermeld, waar ik het overigens voor het overgrote deel mee eens ben, dan maar eens de "knuppel in het hoenderhok gooiende". Als het teruggedraaid zou worden dan zou dat wel een het einde van Blokker (NL) kunnen betekenen. Wie zou dan bij de huidige marktontwikkelingen nou een keten als Blokker over willen nemen?


Don Denemarken 29 feb, 17:20

Wat een onzin en opblazerij weer!
Ken Bron al jaren, top vent!
Charismatische zakenman met eigen stijl..


Moursy Ayman 1 mrt, 06:01

Het terugdraaien van deze hele overname facade zou de integriteit van Blokker alleen maar onderstrepen. Op dit moment verwacht ik helemaal geen succesvolle overname van Blokker Nederland. Veel te lang hebben ze de online activiteiten genegeerd en nu is het te laat. Ze zitten opgescheept met dure winkels en teveel personeel en zijn inmiddels hard ingehaald door action en online webwinkels. Inkrimpen met een goed en degelijk sociaalplan is het enige wat telt en wat het bestaan voor Blokker op lange termijn kan waarborgen. Verandering van koers is heel gezond als de richting van de wind ook verandert. Niets doen zorgt dat een schip in de storm stuurloos wordt. De familie Blokker ziet hun imperium ieder jaar opnieuw verder afbrokkelen bij gebrek aan een capabel management. Een beursgang van een afgebrokkelde Blokker zie ik er al helemaal niet van komen. Welke belegger stapt er nu in een retailer die de continuïteit nauwelijks kan waarborgen? Witteveen zit er enkel en alleen voor zijn eigen managementfee en heeft de boot gemist in de overstap naar online winkelen. Een beursgang van Blokker is wel een leuke om te vertellen op een verjaardag maar staat ver van de waarheid. Witteveen laat met dit soort losse flodders alleen maar zien dat hij niet capabel is Blokker naar een veilige haven te loodsen. Nee hij kiest voor de weg met de minste weerstand en een slagveld voor zoveel loyale werknemers en hun gezinnen. Hij kiest voor een ongezonde sterfhuisconstructie terwijl hij vooraf kon weten dat deze overname maatschappelijk niet verantwoord is! Een gezonde overname kandidaat zou zonder meer een Coolblue kunnen zijn. Actief in Nederland en Belgie, financieel sterk, goed management, duidelijke visie en een droom voor iedere werknemer. Bron en Witteveen kennen elkaar goed en hebben deze snelle overname met elkaar bekokstooft zonder oog te hebben voor de gezinnen van de 670 medewerkers. Schandalig dat een bestuurder als Witteveen hiermee wegkomt.


Jochem Matser 1 mrt, 08:41

Oplichters eerste klas


Frans van Aart 2 mrt, 11:29

Ben het eens met Dirk van der Mei.
Doodzonde dit mooie bedrijf te verkwanselen aan opportunisten en oplichters. Er moet weer iemand in met verstand van inkoop en verkoop.
Mr. Blokker wist vroeger wel wat hij kocht en voor hoeveel hij het kon verkopen. Dat weten die opportunisten zoals Witteveen helemaal niet.
Die zien alleen hun eigen belang - lees € en $'s in eigen zak.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!