Zo creatief kan retail zijn in een crisis

Zo creatief kan retail zijn in een crisis

Het is de dag van de grap, maar door de coronacrisis valt er minder te lachen dan normaal. In plaats van het verzamelen van de leukste 1 april-grappen, hebben we daarom de meest bijzondere initiatieven in de retail die de afgelopen periode zijn opgestart, gebundeld. Zo zie je maar hoe creatief, meelevend en veerkrachtig retailers zijn, ook ten tijde van crisis. 

Van groenbak naar verzorgingstehuis
Ook voor bloemenkwekers en -exporteurs is het een moeilijke tijd. Bloemen en planten zijn Nederlands derde exportproduct en daarmee goed voor ruim zes miljard euro per jaar. Maar door de uitbraak staat de export van bloemen en planten zo goed als stil, waardoor een enorme hoeveelheid in de container belandt. Daar moet wat op te verzinnen zijn, dacht een aantal ondernemers.

Weliswaar geen retailer, maar planten- en bloemenexporteur John Celie was een van hen. Celie verloor door de crisis een derde van zijn omzet. In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, besloot hij actie te ondernemen. Binnen 24 uur zette hij – in samenwerking met bezorgservice  ‘Red je pakketje’ - het...

Het is de dag van de grap, maar door de coronacrisis valt er minder te lachen dan normaal. In plaats van het verzamelen van de leukste 1 april-grappen, hebben we daarom de meest bijzondere initiatieven in de retail die de afgelopen periode zijn opgestart, gebundeld. Zo zie je maar hoe creatief, meelevend en veerkrachtig retailers zijn, ook ten tijde van crisis. 

Van groenbak naar verzorgingstehuis
Ook voor bloemenkwekers en -exporteurs is het een moeilijke tijd. Bloemen en planten zijn Nederlands derde exportproduct en daarmee goed voor ruim zes miljard euro per jaar. Maar door de uitbraak staat de export van bloemen en planten zo goed als stil, waardoor een enorme hoeveelheid in de container belandt. Daar moet wat op te verzinnen zijn, dacht een aantal ondernemers.

Weliswaar geen retailer, maar planten- en bloemenexporteur John Celie was een van hen. Celie verloor door de crisis een derde van zijn omzet. In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, besloot hij actie te ondernemen. Binnen 24 uur zette hij – in samenwerking met bezorgservice  ‘Red je pakketje’ - het initiatief ‘Red je boeketje’ op. Voor vijftien euro kunnen consumenten ervoor zorgen dat een bloemboeket niet in de groenbak belandt, maar bij een van de duizenden ouderen in een verzorgingshuis. Dit helpt volgens Celie niet alleen tegen het eenzaamheidsvirus, maar kwekers krijgen zo ook een eerlijke prijs voor hun product.

Ook startups Whoppah en Brenger schieten de bloemensector te hulp en bundelen krachten. Zowel kweker als lokale bloemist kunnen kosteloos een verkoopaccount in de app van Whoppah aanmaken en op die manier hun bloemen aan de man brengen. De koeriers van Brenger halen de bossen vervolgens bij de kweker of bloemist op en bezorgen deze de volgende werkdag. En ook startup Hold pakt het bloemenoverschot aan. De bloemen- en plantenbezorgservice zou eigenlijk dit najaar pas starten, maar door de crisis is het bedrijf eerder begonnen. Hold hoopt zo wat te doen aan het bloemen- en plantenoverschot bij kwekers en de thuiswerkplek van werknemers wat op te fleuren. 

Private shopping
Aangezien ook veel kledingwinkels hebben besloten hun deuren voorlopig dicht te houden, lijkt private shopping voor sommige de oplossing. Hierbij kan de winkel enkel op afspraak worden bezocht, waardoor klanten rustig kunnen rond te kijken - zonder zich zorgen te maken over het houden van anderhalve meter afstand – en genereren kledingwinkels toch wat inkomsten. Onder meer de winkels van modeketens Sissy-Boy en Score zijn inmiddels op afspraak te bezoeken, maar ook kleine ondernemers geven met private shopping een creatieve draai aan de crisis. Zo gaat het Apeldoornse De Hangar even dicht op het moment dat er een klant in de winkel is en kunnen consumenten de eigenaresse van het Beekse B-Stylicious bellen of appen om een afspraak te maken voor een persoonlijke benadering.

Een extraatje voor de zorg
De zorg is in deze tijd de branche waar de meeste druk op ligt. Dat het daarom belangrijk is om medewerkers uit deze branche zoveel mogelijk te ontzorgen, zien ook veel retailers in. Zo zijn luxemerken Dior, Prada en Gucci gestart met het produceren van mondkapjes, bestemd voor personeel van supermarkten en andere sectoren. En ook H&M en IKEA gebruiken hun productie om beschermende uitrustingen te produceren, zoals schorten en handschoenen voor ziekenhuispersoneel. De topman van de Zweedse woonwinkelketen, Jesper Brodin, deed bovendien een behoorlijke duit in eigen zak: hij stelde een bedrag van 26 miljoen euro beschikbaar voor lokale hulp in de dertig landen waar het Zweedse woonconcern actief is. Het geld is bedoeld voor bedden, meubels, eten en andere hulp voor in ziekenhuizen, medische centra en opvangtehuizen.

Retail en sport
Nu ook de sportscholen op slot zitten, is er een run op sportartikelen voor thuis. Een aantal retailers speelt handig in op het verlangen van consumenten om ook thuis in beweging te blijven. Zo heeft Nike zijn premium trainingsprogramma Nike Training Club gratis beschikbaar gemaakt. Consumenten kunnen thuis verschillende trainingen volgen en krijgen advies over onder meer voeding, beweging en slaap.

Daarnaast lanceerde Decathlon in samenwerking met Basic Fit in België de campagne #sportinuwkot. Op InstagramTV zendt Basic Fit trainingen uit die te doen zijn samen met het gezin, gegeven door een trainer van de sportschoolketen. De websites en social media van Decathlon België vertellen consumenten welke trainingen er nog aan komen. Verder organiseert de Nederlandse mannenmodewinkel Only for Men als vervanging voor zijn winkelevenementen digitale events en workshops. Een online sportsessie met wielrenner Michael Boogerd is daar een voorbeeld van.

Supermarkten
Net als veel andere retailers zetten ook supermarkten zich zo goed mogelijk in om zorgmedewerkers van ziekenhuizen en andere medische centra een steuntje in de rug te geven. Bij supermarktketen Deen kunnen klanten hun statiegeld doneren, zodat daar mondkapjes van gekocht kunnen worden. Het ingezamelde bedrag wordt door de supermarkt verdubbeld. 

Het personeel van het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer kan sinds afgelopen vrijdag zijn boodschappen online doen bij de Plus-supermarkt uit Benthuizen, en de boodschappen binnen 24 uur ophalen bij een pop-upstore in het ziekenhuis. Bij de winkels van Albert Heijn krijgt het zorgpersoneel bovendien voorrang om haar boodschappen te doen als er een rij voor de supermarkt staat. De Belgische supermarkten Delhaize en Colruyt bezorgen zelfs rechtstreeks boodschappen bij ziekenhuismedewerkers.

Spar University gooit het over een andere boeg. De formule van Spar moest noodgedwongen tien van zijn winkels sluiten omdat deze in de buurt van scholen zitten, die door het virus nu gesloten zijn. Om niet achterover te leunen en juist proactief te zijn, stelt de supermarkt het personeel beschikbaar voor supermarkten en andere organisaties. Ze kunnen onder meer helpen bij het rondbrengen van eten, het bijvullen van de voorraad en administratieve taken. 

Onlinesupermarkt Picnic zet zich op een andere manier in. De retailer heeft zich onlangs aangesloten bij de website gewoonmensen.nl, een platform dat vrijwilligers in contact brengt met hulpbehoevenden. Via een flyeractie wil Picnic hulpbehoevenden wijzen op het initiatief. Er staan namelijk meer dan veertigduizend vrijwilligers ingeschreven, maar de hulpvraag blijft uit. Vrijwilligers kunnen onder meer medicijnen voor je ophalen bij de apotheek, boodschappen doen of de hond uitlaten. Picnic gaat zo’n 200 duizend flyers verspreiden. 

Bezorgen
Om ondernemers een beetje extra te helpen, schieten lokale bezorgdiensten als paddenstoelen uit de grond. Via Local Heroes in Amsterdam kun je nu bijvoorbeeld unieke producten van de Jordaan tot aan Amsterdam Oud-West of de Ten Katemarkt thuis laten bezorgen of afhalen bij een pick-uppoint. De startup is ambitieus en wil uiteindelijk het concept op diverse plekken in Nederland uitrollen. “Het is nu meer dan ooit relevant om je boodschappen te doen bij de ondernemer om de hoek, zodat je favoriete groentekraam of visboer niet gaat omvallen”, vertelt initiatiefnemer Maarten Coumans. 

In Stadskanaal hebben ze bol.com niet meer nodig. Met Stadskanaal aan Huis kunnen inwoners die in een straal van tien kilometer om de stad heen wonen zelf contact opnemen met een retailer en telefonisch hun bestelling doorgeven. Producten die voor vier uur ’s middags besteld worden, krijg je dezelfde dag nog thuisbezorgd. Ondertussen doet driekwart van de ondernemers mee met het initiatief. Het initiatief dat in Stadskanaal is opgestart, zie je ook terug in onder meer Hoorn (Hoorn Bezorgt) en Arnhem, via Binnenstad Arnhem.

Weet jij nog een onmisbaar initiatief dat wij hierboven niet genoemd hebben? Laat het ons weten door een reactie op dit artikel achter te laten of stuur een mailtje naar redactie@retailtrends.nl.
 

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premiumcontent;

✅ net als 45.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ minimaal 50% korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!