Liveblog donderdag: Picnic: nieuw dc sneller open, medewerkers Delhaize krijgen extra premie

Liveblog donderdag: Picnic: nieuw dc sneller open, medewerkers Delhaize krijgen extra premie

In dit liveblog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rond het coronavirus. Tips zijn welkom op redactie@retailtrends.nl.

De hoofdpunten:

  • Picnic opent versneld distributiecentrum
  • Blokker betaalt huur wel, maar later
  • Galeria Karstadt Kaufhof beschermt zich tegen schuldeisers
  • Subway in Zwolle en Hardenberg failliet
  • Winkels Delhaize weer open
  • Kaartverkoop verdubbeld bij Greetz

16.30 We sluiten dit liveblog. Tot morgen!

16.30 Nieuw initiatief voor kleine Amsterdamse ondernemer: My Virtual Shopping Mall
Op het nieuwe platform My Virtual Shopping Mall kunnen kleine Amsterdamse retailers zonder online winkel hun klanten op een vertrouwde manier blijven adviseren. Het initiatief is opgezet door Barbara Kerseboom, eigenaar van CODA Amsterdam. Ondernemers die willen meedoen, moeten op Instagram een foto posten van hun winkel met informatie als openingstijden en telefoonnummer. Met de hashtag #myvirtualshoppingmall komt de foto vervolgens op het Instagram-account van het platform.

16.05 Amsterdamse boekhandels doen oproep
21 Amsterdamse boekwinkels, waaronder Scheltema, Linnaeus Boekhandel en Athenaeum, hebben zich verenigd en doen gezamenlijk een oproep om bij de lokale boekhandel in de stad je boeken te kopen in plaats van online. Bestellingen kunnen telefonisch, per mail, chat of WhatsApp gedaan worden en het boek wordt al dan niet met de fiets thuisbezorgd.

15.50 Minder faillissementen laatste week maart
De laatste week van maart (23 tot en met 29 maart) zijn er 44 bedrijven en instellingen failliet gegaan. Dat zijn er zestien minder dan in de week ervoor. Onder meer in horeca is het aantal faillissementen de laatste week van maart toegenomen. Tijdens de coronacrisis publiceert het CBS elke donderdag de faillissementscijfers. 

15.35 Grolsch gaat thuisbezorgen
Bierbrouwer Grolsch bezorgt zijn pils de komende periode zelf aan huis. Die actie geldt alleen voor mensen die in het oosten van Nederland wonen, meldt Tubantia. Er is keuze uit vijf verschillende bierpakketten en bij elke bestelling wordt een gratis sixpackje alcoholvrij bier geleverd.

15.20 Hans van Tellingen: 'HEMA dramatiseert het verhaal'
Volgens retailexpert Hans van Tellingen dikt warenhuis HEMA 'het een en ander wat aan' als het claimt dat een faillissement van het bedrijf dreigt. Lees op RetailTrends waarom het maar de vraag is of HEMA echt binnenkort failliet gaat

15.10 Greetz ziet verkoop kaarten verdubbelen
Door de coronacrisis zijn er veel mensen die anderen een hart onder de riem willen steken. Bij Greetz merken ze dat ook. Er is een verdubbeling zichtbaar in het aantal verkochte kaarten en een toename van meer dan driehonderd procent in producten die door de brievenbus kunnen. "Het lijkt erop dat mensen proactef op zoek zijn naar verrassingen die contactloos bezorgd kunnen worden", vertelt een woordvoerster aan RetailTrends.

14.45 De Albert Heijn XL in Leiden photoshopt steunbetuiging
Medewerkers van de Albert Heijn XL in Leiden schreven voor de stoep van het filiaal en een steunbetuiging aan alle vakkenvullers. Onder de boodschap werd ook een oproep gedaan voor minimumloon voor deze groep medewerkers. Die oproep is onderdeel van de Voor14-campagne van het FNV. De steunbetuiging werd door Albert Heijn op Facebook geplaatst, maar zonder de oproep, meldt Vice. De foto is inmiddels van Facebook verwijderd door de supermarktketen. Hieronder het origineel.

Foto: Leiden voor 14

14.10 Alle winkels Delhaize weer open
Er werd vanmiddag een sociaal akkoord bereikt bij de Belgische supermarktketen Delhaize over een compensatie voor het personeel tijdens de coronacrisis. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Daarna konden de twee gesloten vestigingen van Delhaize weer open. Het personeel krijgt een premie van ongeveer vijfhonderd euro en mag indien gewenst een mondkapje dragen. Woensdag gingen ook al vier Brusselse vestigingen en een filiaal in Namen dicht uit protest.

13.45 Subway in Zwolle en Hardenberg failliet
Vier Subway-broodjeszaken, twee in Zwolle, één in Hardenberg een één in Rijssen, zijn afgelopen woensdag door de rechtbank failliet verklaad. De vestigingen zijn in handen zijn van franchiser Stefan Uneken. "Het ging al niet best en toen de winkels twee weken terug moesten sluiten was het einde verhaal. Ze hebben het nog even geprobeerd met bezorgen, maar dat ging ook niet", vertelt curator Freerk Bleker aan De Stentor. Negen werknemers met een nulurencontract staan op straat en er is een restschuld van drie ton.

13.15 Betaalleverancier CCV maakt gratis webshop voor getroffen klanten
Ondernemers die hun zaak moesten sluiten door het coronavirus en klant zijn bij CCV, kunnen nu gratis een webshop krijgen van de betaalleverancier. "Onze klanten staan voor nooit geziene uitdagingen. We zien het als onze taak om hen bij te staan, ook als het moeilijk gaat", zegt Bastiaan Philips van CCV. Ondernemers die van het aanbod gebruikmaken, betalen alleen 0,39 eurocent per verwerkte transactie.

12.45 Aldi Denemarken helpt noodlijdende Deense bloemenkwekers
Aldi Denemarken schiet Deense bloemenkwekers te hulp door bloemen die zij momenteel niet verkocht krijgen, uit te stallen in de 185 Aldi-vestigingen. Dat meldt BP Nieuws. Aldi benadrukt hierbij dat de afspraken met bestaande leveranciers niet in het gedrang komen.

12.30 Bij Zeeman is iedereen een #heldopsokken
 

12.10 Asielzoekers maken schoon in Ter Apel
Asielzoekers van het azc in Ter Apel maken zich nuttig in de plaatselijke supermarkt. Ze maken er onder meer de winkelwagentjes en de mandjes schoon. RTL maakte er een video van.

11.45 Belgisch 'frietdorp' mist Nederlanders
In het Belgische grensdorp Ravels (onder Goirle) zijn van de veertien friettenten er nog maar acht open. Dat komt volgens de Gazet van Antwerpen vooral doordat er geen Nederlanders meer komen. Die mogen de grens niet meer oversteken. Ravels is een dorp met zo'n 15.000 inwoners en heeft dus bijna één 'frietkot' per duizend inwoners. "Dat is zeer uitzonderlijk", zegt de voorzitter van de nationale frituristenbond.

11.20 Winkeliers naar zorgcentrum
Vanuit winkelcentrum Malden delen ondernemers vrijdag of zaterdag zo'n 150 attenties uit bij zorgcentrum Malderburch. Dat meldt Omroep Gelderland. Zowel het personeel als de bewoners krijgen een presentje. "We doen dit om de zorg een hart onder de riem te steken en zo ook de bewoners die momenteel geen bezoek mogen ontvangen", zegt een woordvoerder. De attenties worden betaald vanuit de budgetten die eigenlijk bedoeld waren voor de organisatie van diverse evenementen in het voorjaar.

10.55 Webwinkels: stel strengere beveiligingsregels uit
Webwinkels willen dat Europa regelgeving om consumenten tegen online fraude te beschermen, uitstelt. Dat meldt het FD. De coronacrisis slokt volgens internetondernemers zoveel aandacht op dat ze geen tijd hebben om zich aan nieuwe voorschriften te houden. De belangenvereniging Ecommerce Europe schrijft dat in een open brief.

10.20 Nederlandse bedrijven nemen geen afstand van Rumag
Rumag kwam deze week in opspraak door een uitzending van Zondag met Lubach. Het Amsterdamse lifestylemerk werd ervan beschuldigd winst te maken bij een T-shirtactie voor het Rode Kruis en van het jatten van teksten. Partners waarmee Rumag heeft samengewerkt, zoals Dunkin' Donuts, Etos en Easy Toys, trekken hun handen niet van Rumag af. Een woordvoerder van Dunkin' Donuts noemt de uitzending van Lubach in het AD zelfs 'kinderachtig' en stelt dat 'de aandacht moet gaan naar de moeilijke tijden die we nu met z’n allen doormaken'.

Etos, dat vorig jaar producten verkocht met de door Rumag vertaalde quotes, laat weten dat de actie met Rumag voorbij is. ,,We kijken elke keer of een actie passend is of niet. Dat hebben we destijds dus ook gedaan. De actie werd heel goed ontvangen bij onze klanten. Etos heeft geen aanleiding gehad om de gebruikte teksten of quotes in twijfel te trekken. Als er inderdaad sprake zou zijn van enige inbreuk op rechten van derden, dan betreurt Etos dit."

10.00 Zalando stopt in Zwitserland met loyaliteitsprogramma
Zalando is in Zwitserland gestopt met het loyaliteitsprogramma Zalando Plus. Door de coronacrisis kan de modewebshop snelle levertijden niet meer garanderen. De leden krijgen hun geld terug.

9.40 Blokker betaalt huur later
De huur van de 780 Blokker-panden wordt gewoon doorbetaald. Het enige verschil is dat de huur aan het eind van de maand betaald wordt in plaats van aan het begin. Dat meldt ceo Michiel Witteveen aan Vastgoedmarkt. "We hebben voor al onze panden in Nederland een voorstel verstuurd naar de eigenaren om de huur naar het einde van de maand op te schuiven. De meesten vonden dat een heel mooi voorstel", vertelt Witteveen. HEMA bevestigde dinsdag aan RetailNews dat  het de helft van de huur over april en mei betaalt. Ici Paris XL betaalt tot nader order helemaal geen huur, net als Urban Outfitters. Adidas kwam juist op dat voornemen terug.

9.20 Galeria beschermt zich tegen schuldeisers
Na Esprit heeft ook Galeria Karstadt Kaufhof bescherming tegens schuldeisers aangevraagd. De Duitse warenhuisketen loopt wekelijks tachtig miljoen euro omzet mis door de coronacrisis. De rechtbank in Essen heeft het verzoek ingewilligd. Tijdens de beschermingsperiode moet een herstructureringsplan opgesteld worden waar de crediteuren mee moeten instemmen. Galeria liet eerder deze week weten betalingen aan verhuurders en leveranciers op te schorten.

9.00 Thuis werken, thuis sporten
Er wordt massaal thuis gewerkt en dat is ook te zien bij de zoekopdrachten bij Kieskeurig.nl. Vergeleken met de twee weken ervoor is tussen 11 en 25 maart veel meer gezocht naar webcams. Een stijging van maar liefst 2730 procent. Ook naar laptops en monitoren wordt veel gezocht. En dat er veel wordt gesport, is ook duidelijk. Zo zijn dumbells (gewichten) ineens enorm populair: +2219 procent. Loopbanden, roei- en crosstrainers zijn eveneens in trek.

8.45 Picnic opent versneld distributiecentrum
Onlinesupermarkt Picnic breidt de capaciteit flink uit. Zo wordt niet eind dit jaar, maar al eind mei het distributiecentrum in Apeldoorn geopend, meldt het bedrijf. Net als AH en Jumbo kan Picnic de vraag naar aan huis bezorgde boodschappen niet aan. Picnic nam afgelopen week ruim driehonderd extra mensen aan en de ochtendleveringen worden uitgebreid, zodat er per dag meer kan worden bezorgd. Verder gaat het minimum bestelbedrag van 25 naar 35 euro.

8.30 'Onderaan de streep nauwelijks een plus'
Veel winkels in de levensmiddelendetailhandel houden onderaan de streep nauwelijks iets over in deze tijd, zegt het Vakcentrum. De brancheorganisatie van zelfstandige retailers wijst op de talloze maatregelen die winkels moeten nemen om ervoor te zorgen dat er voldoende afstand in acht worden genomen. Het gaat onder meer plexiglas schermen en vloermarkeringen, extra schoonmaakwerkzaamheden (winkelwagens, zelfscan, weegschalen) en het inhuren van extra beveiligers. Zoals het Vakcentrum eerder al meldde is er ook een heel divers beeld bij de omzetontwikkeling. Zo draaien supermarkten en foodspeciaalwinkels met een wijk- of buurtfunctie veel beter dan die in stadskernen of op hightrafficlocaties.

8.15 'Coronacrisis verandert branche wezenlijk'
Door de coronacrisis verandert de superbranche wezenlijk, verwacht directeur Marit van Egmond van Albert Heijn. "Het zelfscanpercentage bijvoorbeeld is vele malen hoger dan in het verleden", zegt ze tegen Distrifood. "Je ziet dat heel veel nieuwe klanten het gaan proberen. Eenmaal geprobeerd, ga je nooit meer terug. Datzelfde zie ik bij de app terug, die is 400.000 keer gedownload in deze periode."

Lees hier het liveblog van woensdag.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!