'Kabinet trekt nog eens 12 miljard uit voor ondernemers'

'Kabinet trekt nog eens 12 miljard uit voor ondernemers'

Het kabinet trekt nog eens twaalf miljard euro uit om een faillissementsgolf te voorkomen. Het zou gaan om een borgstelling van de overheid die ervoor zorgt dat ondernemers op krediet kunnen blijven bestellen bij toeleveranciers. Dat schrijft het FD op basis van meerdere Haagse bronnen.

Een dergelijke garantieregeling is hard nodig aangezien verzekeraars en banken terughoudend zijn geworden om betalingsrisico's af te dekken. Brancheorganisatie INretail sloeg maandag al alarm in het FD over retailers die hun liquiditeit in rap tempo zien opdrogen, doordat kredietverzekeraars kredietlimieten beëindigen of verlagen. Nieuwe aanvragen worden vaak afgewezen. Dit terwijl winkeliers nog steeds liquiditeit nodig hebben om hun najaarsplanning te maken en nieuwe collecties in te kopen. 

Zonder een verzekering op leverancierskrediet willen banken en andere partners vaak geen financiering geven en blijven de schappen leeg. Met name de mode- en schoenenbranche komen hierdoor in de problemen. INretail-voorzitter Jan Meerman sprak tegenover de krant van een 'rampscenario'.

Het Ministerie van Financiën bevestigt dat er wordt gewerkt aan een regeling. “De problematiek is bekend, we werken hard aan een oplossing”, aldus een woordvoerder. Meerman zegt opgelucht te zijn dat INretails noodkreet ‘serieus genomen wordt’. “We hopen dat partijen samen tot een werkbare oplossing komen. En die moet dan vervolgens liefst zo snel mogelijk beschikbaar komen en eenvoudig werken. De druk groeit met de dag.” 

Een formeel besluit zou nog deze week worden verwacht. 

Reacties 1


Theo Terdu 7 apr, 10:32

Veel noodmaatregelen komen te laat voor kansrijke bedrijven die "plat" ligt. Daarvoor heb ik de "slaap"surseance bedacht. De volledige uitleg is te vinden op www.theoterdu.com - kennisbank https://theoterdu.com/nieuws/de-beste-uitstelweg-in-crisistijd/

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!