In dit liveblog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rond het coronavirus. Tips zijn welkom op redactie@retailtrends.nl.
De hoofdpunten:
- Winkels van Vero Moda, Pieces en Name It vanaf donderdag weer open
- De Bazaar is dicht maar stuurt wel huurfactuur
- Winkels heropenen mondjesmaat hun deuren
- Pakketbezorgers dreigen PostNL voor de rechter te slepen
- Schuldeisers HEMA bereiden zich voor op conflict met Boekhoorn
- Hornbach verscherpt maatregelen rondom Pasen
- Kabinet: uitverkoop pas na 1 juli
- Ahold profiteert van hamstergedrag
- Blokker ziet voorraad servies slinken, mikt op winst in 2021
16.30 We sluiten het liveblog. Tot morgen.
16.30 Ook Vila, Vero Moda, Pieces en Name It vanaf donderdag weer open
Vanaf 9 april gaat een geselecteerd aantal winkels van Vila, Vero Moda, Pieces en Name It weer open. Dat maakt moederbedrijf Bestseller bekend aan RetailNews. "De keuze om niet alle winkels te openen heeft onder meer te maken met de grootte van de winkelpanden en de locaties en bereikbaarheid van de winkels", zegt een woordvoerster van de modeketens. Hoeveel winkels er precies opengaan is nog niet bekend. In de winkels worden de veiligheidsregels die opgesteld zijn door het RIVM nageleefd. Eerder opende Bestseller al de winkels van Jack & Jones.
16.20 Albert Heijn geeft online voorrang aan bestaande klant
Supermarkt Albert Heijn geeft momenteel online voorrang aan klanten die al langere tijd bij de supermarkt bestellen. Dat meldt Distrifood. Nieuwe klanten kunnen tot twee dagen vooruit plannen op de website, terwijl bestaande klanten twee weken vooruit kunnen zien voor hun bezorgmoment.
15.50 H&M leent 980 miljoen euro voor financiële buffer
Om de stilstaande verkoop te compenseren en een financiële buffer op te bouwen heeft modeketen H&M zich woensdag verzekerd van een lening van 980 miljoen euro. De lening komt boven op de 700 miljoen euro die het bedrijf in 2017 leende. H&M maakte eerder bekend in maart 46 procent minder te hebben verkocht dan dezelfde maand een jaar eerder.
15.45 Amazon zet vanaf juni eigen bezorgdienst stil
Door topdrukte bij internetgigant Amazon ziet het bedrijf zich genoodzaakt om vanaf juni zijn eigen bezorgdienst op pauze te zetten. Dat meldt The Wall Street Journal. Zo hoopt het bedrijf de huidige drukte op te vangen. Het personeel dat normaal op de afdeling Shipping werkt wordt ingezet op andere plekken om de bestellingen te verwerken.
15.30 De Bazaar in Beverwijk is dicht maar stuurt wel huurfactuur
De Bazaar in Beverwijk is al een week dicht, maar toch kregen 1400 huurders een huurfactuur, dat schrijft Het Parool. Volgens de huurders hoeft de Bazaar helemaal niet dicht. "De Bazaar is heel erg onduidelijk. Behalve over één ding: ze blijven rekeningen sturen en geven alleen uitstel van betaling", zegt een ondernemer die anoniem zijn verhaal wil doen. De winkeliers zijn bang dat ze straks alsnog moeten betalen voor de weken dat de Bazaar dicht is, terwijl ze die weken zelf geen inkomsten hebben. De Bazaar had volgens de huurders helemaal niet dicht gehoeven, gezien het geen evenementenlocatie is maar een markthal. Bovendien kan De Bazaar zelf wel een beroep doen op de overheidssteun, maar de ondernemers van de markthal kunnen dat niet, aangezien zij geen individuele adressen hebben.
15.00 Het lekkere weer zorgt voor een run op trampolines, zwembadjes en zandbakken
Nu een bezoekje aan het zwembad of de speeltuin er even niet in zit, lijken mensen er thuis het beste van te maken met dat mooie weer. De verkoop van zwembaden, trampolines en zandbakken zit flink in de lift. Dat meldt RTL Z. Bij een aantal bestellingen is het de vraag of er genoeg van is. "Dingen als stoepkrijt bijvoorbeeld dat verkoopt nu wel vier tot vijf keer meer dan normaal", zegt Berry de Snoo, manager van speelgoedwebshop Lobbes.nl. De interesse in buitenspeelgoed heeft echter ook een keerzijde. Vraag naar voetbaldoeltjes en trampolines is zo hoog dat het voor ondernemers bijna niet te doen is. "Je ziet toch wel dat fabrieken nu door hun voorraad beginnen te raken", stelt Jeroen de Leeuwe van Outdoorspeelgoed in Kampen.
14.40 Oproep aan de bloemenkwekers
VBW, de vereniging voor bloemist en winkelier, roept kwekers op om directe verkoop aan particulieren te stoppen. Dat zou schadelijk zijn voor de keten en voor de bloemist in het bijzonder.
14.00 Betaaldienst Mollie helpt met opzetten eigen webshop
Betaaldienst Mollie brengt webwinkeliers in spé en webshopbouwers bij elkaar en helpt hen met een donatie van vijfhonderd euro om hun eigen webshop op te zetten. Daarnaast krijgt de nieuwe webshop van Mollie de eerste vijfduizend euro aan onlinetransacties via het betalingsplatform gratis. Er is 25 duizend euro beschikbaar gesteld voor de actie. Zo wil het bedrijf een steentje bijdragen aan ondernemers die noodgedwongen de dueren van hun fysieke winkel moeten sluiten.
13.30 Lidl en Colruyt bereiken akkoord over corona-compensatie
De supermarkten Lidl en Colruyt hebben samen met de vakbonden een akkoord bereikt over het compensatiepakket dat de werknemers krijgen gedurende de coronacrisis. Onder meer extra vrije dagen, bonussen en maaltijdcheques zitten in dat pakket. Zo krijgen medewerkers die vallen onder de Colruyt Group per gewerkte dag dertig minuten verlof, met een maximum van vijf vrije dagen aan het einde van de periode. Bij Lidl krijgen alle personeelsleden onder meer voor maximaal 250 euro aan eco-cheques en een bonus van drie euro per gewerkte dag gedurende de periode.
13.10 Vier van de vijf stroopwafelwinkels van Van Wonderen failliet
Van Wonderen heeft vier stroopwafelwinkels in Amsterdam en één in Utrecht. Alleen het filiaal op de Amsterdamse Kalverstraat blijft open. "Ik zag geen toekomst meer", zegt eigenaar Colin van Wonderen tegen Het Parool. "Het was al een zware winter en nu met de coronacrisis heeft het geen zin meer." Ook de patatzaak van het bedrijf gaat voorgoed dicht. "De maanden maart, april en mei zijn doorgaans de beste maanden, maar je zag in februari de bezoekersaantallen al teruglopen. De kosten liepen gewoon door. Het was uitzichtloos", aldus Van Wonderen.
13.00 EBay schrapt commissie voor zakelijke verkopers
Zakelijke verkopers die hun producten via eBay verkopen hoeven in de maand april geen commissie te betalen aan het verkoopplatform. Zo wil eBay ondernemers bijstaan tijdens de coronacrisis. De regel geldt alleen voor verkopers in Nederland, België en Polen. Ook krijgen zij uitstel van betaling voor dertig dagen, dat kondigde het bedrijf eerder al aan. De tegemoetkoming geldt van 3 april tot en met 3 mei.
12.30 Marktplaats geeft ondernemers gratis verkooppagina
Marktplaats biedt ondernemers vanaf vandaag een gratis online winkel aan op zijn platform. De maatregel maakt deel uit van een 'pakket voor ondernemers', dat ook hulp en advies omvat om een webwinkel op te zetten, je online zichtbaarheid te verbeteren en de transitie van offline naar online makkelijker te maken. Marktplaats heeft daarnaast een speciale ondernemersdesk ingesteld om vragen te beantwoorden.
12.10 Winkels heropenen mondjesmaat hun deuren
"We zien dat bedrijven die niet tot de zogenoemde food- of noodzakelijke winkels behoren, mondjesmaat weer opengaan." Dat zegt een woordvoerder van INretail tegen NU.nl. Vandaag gaf Bristol aan 57 winkels te heropenen en gisteren opende outdoormerk Bever twaalf van zijn winkels. Ook Van Haren en Suit Supply gaan (deels) weer open na een sluiting van een paar weken. Veel retailers hebben de periode dat ze dicht waren onder meer gebruikt om aan de RIVM-richtlijnen voor verantwoord winkelen te kunnen voldoen.
11.45 Pakketbezorgers dreigen PostNL voor de rechter te slepen
Pakketbezorgers dreigen PostNL voor de rechter te slepen, schrijft De Telegraaf. De werkdruk is te hoog en het bedrijf betaalt volgens de Belangenvereniging voor Pakket Distributie (BVPD) zelfstandige opdrachtnemers niet voldoende voor alle extra werkzaamheden. Het aantal online bestellingen is de afgelopen weken sterk toegenomen door de maaregelen rondom het coronavirus. Ook kosten de extra handelingen de bezorgers meer tijd. Als PostNL niet vóór maandagochtend ingaat op de eisen, stapt BVPD naar de rechter. Ook dient de organisatie dan een klacht in bij de Autoriteit Consument & Markt wegens misbruik van de monopoliepositie. PostNL heeft nog niet gereageerd op de eisen.
11.30 ING: Een vijfde van de economie ligt stil, dieptepunt moet nog komen
Door de uitbraak van het coronavirus ligt momenteel ongeveer een vijfde van de Nederlandse economie grotendeels stil, meldt ING op basis van onder andere pintransacties en andere ‘nowcasting’ indicatoren. Het zijn nu nog vooral de nonfood-retailers, horeca en de uitzendbranche die getroffen worden door een enorme beperking van de productie. Hoe langer de coronaproblematiek duurt, hoe groter het deel van de economie dat wordt getroffen. In ING’s basisscenario waarin het virus snel onder controle komt duurt het zeker tot eind 2020 voordat de meeste grote sectoren qua omzet weer in de buurt zijn van hun ‘normale niveau’. De economie krimpt in dat geval met circa zes tot acht procent ten opzichte van vorig jaar, met een dieptepunt in april en mei.
11.10 Nelson opent grootste winkel tot nu toe, ondanks 'gekke tijd'
"Het is een gekke tijd om nu winkels te openen. Desondanks zijn we trots op het eindresultaat", aldus Nelson Schoenen. Het merk heeft in Groningen een premium store geopend: de grootste winkel van de schoenenretailer tot nu toe. De deuren zijn al open, maar uit veiligheidsoverwegingen zijn de feestelijke openingsactiviteiten nog even uitgesteld. Door het coronavirus wordt een maximaal aantal klanten in de winkel toegestaan. "Wij doen er alles aan om de klant een veilige en prettige shopervaring te geven en hopen snel onze Groningse fans in de winkel te mogen verwelkomen", aldus storemanager Dick Wachtmeester.
10.45 Duitsland ziet online groei verdampen
De online bestedingen lagen in Duitsland vorige maand bijna 20 procent lager dan een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van het Bundesverband E-Commerce und Versandhandel Deutschland. Om precies te zijn was de omzet uit e-commerce in maart 18,1 procent lager. Hiermee is de groei van de Duitse online bestedingen over het eerste kwartaal bijna geheel verdampt, tot een plusje van anderhalf procent. Naast 'reizen' werd er ook aanzienlijk minder uitgegeven in de categorieën horloges en juwelen (-51,6%), kleding (-35,4%) en schoenen (-31,1%).
10.25 Schuldeisers HEMA bereiden zich voor op conflict met Boekhoorn
De schuldeisers van HEMA bundelen krachten voor een tegenaanval tegen eigenaar Marcel Boekhoorn. Dat meldt het FD op basis van informatie van ingewijden. De HEMA-eigenaar zou bereid zijn eigen vermogen in de keten te steken, maar wil dan wel dat de schuldeisers hem ook tegemoet komen. Die zijn echter bang een aanzienlijk deel van de 750 miljoen euro die zij aan HEMA hebben geleend te verliezen en vrezen dat Boekhoorn de coronacrisis aangrijpt om hen af te schepen. Woensdag kiest de grootste groep obligatiehouders, goed voor zeshonderd miljoen euro aan schuld, volgens het FD een adviseur die hen gaat bijstaan in het gevecht met Boekhoorn. Obligatiehouders rekenen er op dat er voor die tijd een voorstel voor alle schuldeisers ligt.
10.15 Hornbach verscherpt maatregelen rondom Pasen
Hornbach scherpt de maatregelen in zijn bouwmarkten aan in aanloop naar Pasen. Het bedrijf verdubbelt de geldende veiligheidsnorm van één bezoeker per 25 vierkante meter naar maximaal één bezoeker per 50 vierkante meter in al zijn vestigingen. "We blijven daarnaast ook monitoren waar klanten zich bevinden om bij te sturen waar nodig. Net als de bezoekers, zal ook het aantal auto’s op de parkeerplaats worden gereguleerd. De rij buiten wordt hiermee geminimaliseerd", stelt directeur Evert de Goede. Hornbach roept doe-het-zelvers ook dit paasweekeinde met klem op om 'alleen en enkel voor noodzakelijke inkopen naar de bouwmarkt te komen'.
10.00 Bristol heropent groot deel Nederlandse filialen
Kleding- en schoenenketen Bristol heropent 57 van zijn 108 Nederlandse winkels met aangepaste openingstijden en aangescherpte maatregelen. "Door de maatregelen die wij hebben genomen in de filialen, kunnen wij op een verantwoorde manier openblijven voor onze Nederlandse klanten en voor een veilige werkomgeving voor onze medewerkers zorgen", stelt ceo Elise Vanaudehove. "We hebben bewust een selectie gemaakt van filialen die in de periferie en dorpen liggen om te heropenen, zodat we niet stimuleren om naar stadscentra te komen. Overigens vragen wij onze klanten om zoveel mogelijk online te winkelen en alleen naar onze filialen te komen voor noodzakelijke producten."
9.45 Levi's trekt jaarprognose in
Jeansmerk Levi Strauss trekt zijn jaarprognose in. De precieze impact van de virusuitbraak op het bedrijf is nog niet duidelijk, daarom laat Levi's zijn verwachtingen voor 2020 varen. Ondanks de onrust in Hong Kong noteerde het merk in de drie maanden vóór 23 februari een plus van vijf procent ten opzichte van een jaar eerder, en kwam daarmee uit op een omzet van 1,5 miljard dollar. In China was zelfs sprake van een dubbelcijferige groei, voordat alle winkels op slot gingen.
9.30 'Bijna een derde shopt vaker online'
32 procent van de Nederlandse consumenten zegt sinds de coronacrisis meer uit te geven aan online shoppen. Dat blijkt uit een poll van EditieNL onder 6700 mensen. "Vooral eten en drinken wordt veel online besteld. Het aantal bestellingen gaat over de kop", vertelt Thuiswinkel.org-directeur Wijnand Jongen. "Maar ook de online verkoop van drogisterijen gaat bijna drie keer zo hard. Wat betreft sport-, huis- en tuinproducten is de verkoop met tientallen procenten gestegen." Volgens budgetvoorlichter het Nibud wordt er niet per se meer uitgegeven dan anders. "Slechts negen procent van de ondervraagden zegt meer uit te geven. Mensen hebben hun aandacht verlegd van fysieke naar online winkels."
9.15 Blokker ziet voorraad servies slinken, mikt op winst in 2021
Blokker ziet zijn voorraad servies snel slinken omdat leveranciers uit Spanje en Italië de producten niet mogen exporteren. "Dit moet niet nog een aantal weken gaan duren”, zegt ceo Michiel Witteveen in gesprek met De Financiële Telegraaf. Ondanks de coronacrisis hoopt de keten, die de verhuurders van zijn winkelpanden aan het eind van de maand betaalt in plaats van aan het begin, in 2021 winst te boeken. "Blokker schrijft in 2021 zwarte cijfers", aldus de topman. "Natuurlijk is dit een enorme klap voor ons, maar we hebben flink op de kosten bespaard en doen het nog steeds beter dan ons budget.” De 780 winkels van Blokker, Intertoys en Big Bazaar blijven de komende weken open.
8.45: 'Garantie van 12 miljard geeft retail lucht'
INretail, de brancheorganisatie in de non-foodsector, is blij met de twaalf miljard euro die het kabinet uittrekt om een faillissementsgolf te voorkomen. Leveringen aan zo'n 75 duizend bedrijven dreigde stil te komen liggen, omdat kredietverzekeraars zich door de crisis genoodzaakt zien kredieten te verlagen of in te trekken. Door de garantstelling van het kabinet kunnen ze herverzekerd worden. "Dat geeft de non-food retail lucht", zegt directeur Jan Meerman van INretail.
8.30 Ahold profiteert van hamstergedrag
Ahold Delhaize heeft een goed eerste kwartaal achter de rug. Zowel in het oosten van de Verenigde Staten als in Europa steeg de omzet, blijkt uit voorlopige cijfers. Het moederbedrijf van onder meer Albert Heijn en Etos verwacht een groei van zo'n vijftien procent. Het hamstergedrag dreef de verkopen flink op. In de VS begonnen klanten in maart flink in te slaan, wat een stijging van 34 procent betekende. In Europa begonnen ze er eind februari al mee en dat versnelde in maart; goed voor een stijging van 16 procent ten opzichte van maart vorig jaar.
8.15 Kabinet: uitverkoop pas na 1 juli
Als het aan het kabinet ligt, begint de uitverkoop pas na 1 juli. Minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken laten onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om massale kortingsacties voor die datum tegen te gaan. Ze schrijven dat in een brief aan de Tweede Kamer. Veel non-foodwinkeliers willen dat de uitverkoop wordt uitgesteld, blijkt uit een peiling. Brancheorganisaties kunnen hier richting aan geven, aldus Wiebes en Keijzer. "Op onze steun kunnen ze rekenen." Een onlinepetitie die oproept om pas na 1 juli uitverkoop te houden, is inmiddels ruim 6300 maal ondertekend.
Lees hier het liveblog van dinsdag.
Reacties 0