Lobbyclub private equity kritisch over Action en Hunkemöller

Lobbyclub private equity kritisch over Action en Hunkemöller

De Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) is kritisch op de investeerders achter Action en Hunkemöller. Dat schrijft het FD. De lobbyclub van private equity vindt dat de winkelketens de gevolgen van de coronacrisis te veel op anderen afwentelen.

Koopjesketen Action verlengde vorige maand eenzijdig de betalingstermijn van zestig naar negentig dagen, ter compensatie van de omzetdaling door de coronacrisis. Lingerieketen Hunkemöller besloot helemaal geen huur meer te betalen.

Volgens Annemarie Jorritsma en Tjarda Molenaar, respectievelijk voorzitter en directeur van de NVP, moet private equity ‘zich als geen ander netjes gedragen’. “Er is een tijd na corona”, zeggen ze tegen krant. “Wij zijn van de lange termijn. Dus je moet nu rekening houden met de consequenties van jouw beslissingen voor later.” Jorritsma zegt dat de NVP Action-eigenaar 3i heeft aangesproken op zijn gedrag. “Ze moeten zich gewoon aan de wet houden. Ze hebben zichzelf gelukkig snel gecorrigeerd.”

Het gedrag van Action en Hunkemöller tijdens de crisis doet de wankele reputatie van private equity geen goed. De ketens, die de afgelopen jaren veel geld uitkeerden aan hun aandeelhouders, kunnen rekenen op veel maatschappelijke kritiek wegens hun handelen. De NVP is naar eigen zeggen bang dat de fouten van enkele investeerders langdurig negatief uitpakken voor de hele branche en vindt dat investeerders niet meer eenzijdig de pijn moeten doorschuiven naar verhuurders, leveranciers en andere belanghebbenden. 

Action-investeerder 3i zegt in een reactie aan het FD ‘juist heel netjes’ te hebben gehandeld ondanks de enorme impact van de crisis. De winkelketen draaide de maatregelen voor mkb-leveranciers na de kritiek snel terug, waardoor kleine leveranciers nooit later zijn betaald. Hunkemöller wijst ook op de enorme impact van de winkelsluitingen. Het was volgens de lingerieketen praktisch niet mogelijk om eerst met alle honderdvijftig Nederlandse verhuurders te overleggen.

Lees ook: Hoe terecht is het slechte imago van private equity?

Reacties 3


Piet Dijkstra 28 apr, 15:47

dat noem ik dus het schoolvoorbeeld van onbehoorlijk bestuur bedrijven leegroven van reserves en de gevolgen afwentelen op de belastingbetaler. Zou een (straf)wet voor moeten komen met verregaande consequenties


Roy Dongen 28 apr, 13:19

In aanvulling op het commentaar van Retail Expert zou ik partijen die schade ondervinden door dit handelen willen oproepen om de bestuurders van dit soort ondernemingen aan te klagen wegens onbehoorlijk bestuur of wanbestuur. Directie en commissarissen dienen immers te handelen in het belang van de onderneming en daar hoort continuïteit bij!


Retail Expert 28 apr, 12:43

Goed dat nu zelfs de NVP dit hufterige gedrag afkeurt. Het zou een mooie oplossing zijn als grote ondernemingen voortaan verplicht zouden worden om een deel van de winst als reserve te in te houden zodat zij wat meer tegenslagen kunnen hebben zonder dit af te wentelen op anderen. Dan moeten de graaiers het maar met wat minder doen.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!