De Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) is kritisch op de investeerders achter Action en Hunkemöller. Dat schrijft het FD. De lobbyclub van private equity vindt dat de winkelketens de gevolgen van de coronacrisis te veel op anderen afwentelen.

Koopjesketen Action verlengde vorige maand eenzijdig de betalingstermijn van zestig naar negentig dagen, ter compensatie van de omzetdaling door de coronacrisis. Lingerieketen Hunkemöller besloot helemaal geen huur meer te betalen.

Volgens Annemarie Jorritsma en Tjarda Molenaar, respectievelijk voorzitter en directeur van de NVP, moet private equity ‘zich als geen ander netjes gedragen’. “Er is een tijd na corona”, zeggen ze tegen krant. “Wij zijn van de lange termijn. Dus je moet nu rekening houden met de consequenties van jouw beslissingen voor later.” Jorritsma zegt dat de NVP Action-eigenaar 3i heeft aangesproken op zijn gedrag. “Ze moeten zich gewoon aan de wet houden. Ze hebben zichzelf gelukkig snel gecorrigeerd.”

Het gedrag van Action en Hunkemöller tijdens de crisis doet de wankele reputatie van private equity geen goed. De ketens, die de afgelopen jaren veel geld uitkeerden aan hun aandeelhouders, kunnen rekenen op veel maatschappelijke kritiek wegens hun handelen. De NVP is naar eigen zeggen bang dat de fouten van enkele investeerders langdurig negatief uitpakken voor de hele branche en vindt dat investeerders niet meer eenzijdig de pijn moeten doorschuiven naar verhuurders, leveranciers en andere belanghebbenden. 

Action-investeerder 3i zegt in een reactie aan het FD ‘juist heel netjes’ te hebben gehandeld ondanks de enorme impact van de crisis. De winkelketen draaide de maatregelen voor mkb-leveranciers na de kritiek snel terug, waardoor kleine leveranciers nooit later zijn betaald. Hunkemöller wijst ook op de enorme impact van de winkelsluitingen. Het was volgens de lingerieketen praktisch niet mogelijk om eerst met alle honderdvijftig Nederlandse verhuurders te overleggen.

Lees ook: Hoe terecht is het slechte imago van private equity?