Mogelijk staatssteun voor HEMA

Mogelijk staatssteun voor HEMA

De overheid onderzoekt de mogelijkheden om HEMA staatssteun te verlenen. Door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is zakenbank Lazard ingeschakeld om de mogelijkheden te bekijken. Dat meldt het FD

Zo kan de overheid bijvoorbeeld garanties op de leningen van HEMA geven. Politiek Den Haag hield de situatie rondom HEMA al langer in de gaten, met name omdat de retailer een grote werkgever is voor Nederland. Het bedrijf heeft 9500 mensen in dienst en 550 vestigingen verspreid over het land. 

Sinds twee maanden is HEMA in gesprek met zijn schuldeisers, die een gedeelte van de schuld willen kwijtschelden indien zij zelf eigenaar van het bedrijf kunnen worden. Volgens bronnen lopen de onderhandelingen voor een schuldsanering moeizaam, omdat de betrokken banken niet staan te springen om hun doorlopend krediet van tachtig miljoen euro te vergroten.

De overheid zou hierbij kunnen helpen door middel van de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO-C), een regeling die in het leven is geroepen om grote bedrijven gedurende de coronacrisis te helpen. Daarmee zou de overheid garant staan voor tachtig procent van de schulden die HEMA heeft, met een maximale looptijd van zes jaar.

Er is wel haast geboden bij een eventueel akkoord tussen HEMA en zijn schuldeisers: op 15 juni moet Marcel Boekhoorn, eigenaar van het warenhuis, een lening van vijftig miljoen euro aflossen. Als er voor die tijd een overeenkomst op tafel ligt, wordt die lening weggestreept.

Lees ook: het moeizame avontuur van Marcel Boekhoorn.

Reacties 24


mieke bergmans 5 jun, 09:11

en als het mislukt mogen we dit met zn alle weer betalen.
als kleine winkels omvallen zijn ze alles kwijt zelf hun huis en al wat ze hebben opgebouwd.


Ronald Baaten 5 jun, 09:20

Hema staatssteun? We zouden toch geen bedrijven steunen die voor de crisis al niet meer levensvatbaar waren?


Wouter Roozen 5 jun, 09:52

Waarom, V&D heeft het ook niet gered, Blokker heeft het zelf gered... waarom geld geven aan een zinloze missie.


R de Vries 5 jun, 10:34

Vooraf was al bekend met welke schulden het bedrijf kampten en toch wordt het gekocht. Status status en nogmaals status en als t fout gaat janken bij de overheid/ de burgers (belastingbetalers) te triest voor woorden dat we hier nog geld aan gaan spenderen. Hema is een 2de KLM.


Jos van der Meulen 5 jun, 10:54

Hema krijgt geen steun, alleen maar leningen om die andere duurdere leningen af te lossen. deze leningen kunnen alle bedrijven krijgen... dus ook Hema. dus praat geen onzin als je er niets van snapt. verdiep je in de materie... jij wilt toch ook dat die 9500 mensen kunnen blijven werken? blokker heeft het ook niet zo maar gered, de nieuwe eigenaar heeft blokker gekocht voor 1 euro en kreeg daarbij een bruidsschat van 400 miljoen. (van de familie Blokker aan witteveen) tja... zeg het maar...


Loes Konings 5 jun, 11:08

Ik dacht dat we niet meer gingen trekken aan een dood paard, ongelooflijk, inderdaad veel personeel, maar gaan we dan dadelijk ook elke webwinkel in de lucht houden die nog nooit positief gedraaid heeft.... Laat de partijen het lekker zelf oplossen, dat moet ik ook. Beetje creatief, leuke meiden kleren en niet gender neutraal zou al helpen.


Martijn Kip 5 jun, 11:36

Denk dat er meer gekeken moet worden naar de Private equity partijen die geld uit retailers trekken en schulden erin proppen.


P W 5 jun, 11:44

Steun, leningen... uiteindelijk moet het allemaal betaald worden. Als de Hema dan alsnog omvalt dan is het de overheid die garant staat voor de leningen en dus de belastingbetaler.
Bedrijven horen maatschappelijk verantwoordelijk te ondernemen. Een onderdeel hiervan is zorgen voor buffers zodat onvoorziene tegenslagen kunnen worden opgevangen zodat je personeel niet in onzekerheid hoeft te verkeren.
Ga als bedrijf met je aandeelhouders in gesprek om in geval van winst een percentage van het uit te keren dividend en bonussen apart te zetten voor magere jaren of (onvoorziene) tegenslagen.
Grote bedrijven (zoals de Hema) horen geen andere positie in de markt te hebben dan de kleine middenstanders.


Marius Rovers 5 jun, 12:07

De HEMA is een zeer levensvatbaar bedrijf wat tenonder dreigt te gaan aan schulden die niets met de exploitatie te maken hebben, niet nu en niet eerder. Het zou fantastisch zijn als met hulp van de staat iets aan die schuldenberg gedaan zou kunnen worden. De vergelijking met KLM gaat helemaal mank omdat dat een bedrijf is wat niet zonder subsidie kan (geen belasting betaalt, milieu belast, etc.). DE HEMA is een retail icoon, winstgevend en een bedrijf waar wij trots op kunnen zijn. Ik neem aan dat de staat voorwaarden stelt aan de huidige eigenaren en de schuldeisers waarvan die laatste groep zich eerst verrijkt heeft of de schulden overgenomen met de bedoeling zich te verrijken. Aanpakken die hap en de HEMA redden.


Reinder Koornstra 5 jun, 12:15

Ronduit idioot idee zonder dat er een duidelijk hervormingsplan op tafel ligt! Dat ís er helemaal niet en dat is er ook niet op 15 juni! Zo komt óns geld weer bij instellingen die al veel te veel geld hebben, maar geen zin hebben dat zelf aan de HEMA te besteden. Dus komt dat personeel (dan moet je er wel het personeel in dienst van franchisers (die ik helemaal niet meer hoor) van aftrekken, in feite op de loonlijst van de staat, uiteindelijk moet ook HEMA rationaliseren en staan er toch nog duizenden mensen op straat! En Nederlands overheidsgeld voor die megalomane plannen in het buitenland?


M B 5 jun, 12:29

@ Jos van der Meulen: Je hebt gelijk, maar de consequentie is dat HEMA hierdoor meer waard wordt en dit geld in de zakken van Dhr. Boekhoorn gaat.

Daarnaast, Dhr. Boekhoorn heeft HEMA relatief gezien voor een schijntje gekocht omdat het bedrijf een financiële herstructurering (schuldsanering) nodig heeft. Deze financiële herstructurering probeert hij nu af te wentelen op de overheid onder de noemer "corona crisis" en "behoud werkgelegenheid". Het bedrijf stond er echter voor de corona crisis ook al beroerd voor. Op zich draait HEMA als bedrijf nog niet zo slecht, maar het lijdt onder een enorme schuldenberg die Lion Capital heeft gecreëerd om internationaal te expanderen. Die schuldenberg was er al toen Dhr. Boekhoorn het kocht en moet moet aangepakt worden om een gezond bedrijf te krijgen. Echter, niet door de overheid maar door Dhr. Boekhoorn zelf, waarschijnlijk met hulp van bijv. banken of andere (zie voorstel pandeigenaren) geldschieters. Maar dat laatste wil Dhr. Boekhoorn niet, want het is handiger dat de overheid helpt en hij 100% eigenaar blijft. Daarnaast, zoals boven al gesteld: als de staat garant gaat staan voor de schulden, neemt de waarde van zijn investering toe en kan hij het weer verkopen met winst.

Trap er niet in overheid, je wordt gechanteerd!


Freek Hilgerdenaar 5 jun, 12:45

Als de overheid Hema gaat steunen door garanties, valt het bedrijf binnen 5 jaar om en kan Boekhoorn het voor n schijntje terug kopen. Moeten toch maar eens kijken naar de politieke kleur van de Raad van Commissarissen


Henk Vries 5 jun, 14:15

Blokker, Hema allemaal onrendabele concepten waar minder en minder mensen op zitten te wachten. De overheid gaat nu bijspringen na jarenlang wanbeleid en de boot maar steeds missen? Is het toevallig dat de verantwoordelijke binnen de overheid binnen deze kleiner wordende doelgroep vallen? Wanneer begint men nu eens te begrijpen dat als de Hema en Blokker omgaan er vanzelf een nieuw concept komt waar wel behoefte naar is?


R de Vries 5 jun, 15:02

@Marius Rovers,

Veel overheidsgeld steken in Hema en dan lezen we bij t volgende jaarverslag dat dhr Boekhoorn een bonus krijgt van enkele tonnen.Een bonus verstrekt door de belastingbetaler net als bij KLM dus zo mank gaat de vergelijking niet.


Erik Van der Flier 5 jun, 16:47

Nee toch, geen belastinggeld voor bedrijven die zich hebben laten kaaleten door private equity.


Roy Dongen 5 jun, 16:47

Er is zoals enkele verstandige mensen hier al opmerkten geen sprake van giften maar van een bestaande regeling. Een regeling waarbij terugbetaling (meestal) gewoon plaats vindt. Kijk maar naar de banken. Uiteindelijk is alles terug betaald. daarnaast is natuurlijk belangrijk te bedenken wat 9500 WW aanvragen voor een financiële schade aanrichten. Kortom een afweging van belangen en niet het weggeven van kado's. Alhoewel het natuurlijk wel zuur is dat Boekhoorn er zo makkelijk vanaf komt. Uiteraard zal dividend en bonus bevroren moeten worden tot na terugbetaling.


Seb Seb 5 jun, 16:54

Het wordt tijd dat de overheid de regelgeving rondom de financiering door 'private equity' aanpakt. Een bedrijf overnemen om het vervolgens te overladen met schuld is een legale manier van roverij.


stephan V 5 jun, 18:31

Een mooie kans voor de HEMA en De Nederlandse Staat om dè HEMA een nog grotere maatschappelijke rol te geven in het Nederlandse (Retail) landschap! Naast bijv. staatsgaranties op bepaalde leningen of een klein aandelenbezit; ook bepaalde uitbestede productie van HEMA artikelen (world wide) terug naar Nederland halen; introductie van Nieuwe HEMA geschenkbonnen voor muziek en cultuuruitvoeringen voor de consument made in Holland introduceren; het inschakelen van Reintegratie- Sociale Werkvoorzieningsbedrijven voor om- her en verpakken van HEMA producten ter stimulering van de werkgelegenheid aldaar; met hard geraakte Horeca en of (Top)restaurants nieuwe hapjes ontwikkelen die zowel bij de Hema als in de Horeca te verkrijgen zijn etc. etc. De mogelijkheden zijn legio.


Marius Rovers 5 jun, 19:03

@jdevries
Als je goed gelezen hebt zeg dat dit onder voorwaarden moet waar de huidige eigenaar en de financiers moeten inleveren. Voorwaarden stellen heet dat daar hoort ook een goed plan bij alhoewel de HEMA gewoon een gezond bedrijf is. De basis is heel goed en als de HEMA met verlies te maken krijgt heef5 dat met de financiering te maken. We schenken helemaal niets dus.


M B 5 jun, 19:11

@Roy van Dongen: betere regeling is dat elke cent winst die Boekhoorn maakt met de verkoop van Hema voor de Nederlandse staat is. Zijn bedrijf wordt meer waard door deze transactie en dus moet de winst ten bate van de staat komen.

Het argument over baanbehoud is nonsense. Het bedrijf staat er nauwelijks slechter voor dan toen hij het kocht. Die lening van 50miljoen had hij zonder Corona ook niet terug kunnen betalen. Toen hij het kocht van Lion werd hij als "redder" gezien, maar hij heeft er feitelijk geen cent in gestoken om het bedrijf gezonder te maken. En nu met het argument komen dat de staat het moet redden?


S. ten Berge 5 jun, 20:53

Ongelooflijk..... als kleine retailer wordt er een mes op je keel gezet en ben je alles kwijt. Geen overheidsgeld naar de Hema!
De heer Boekhoorn moet zelf maar even zijn overschrijvingsboekje erbij pakken en anders verkopen aan de Jumbo.


Robert smits 7 jun, 06:14

Wat komt hierna dan? De C&A? Gewoon failliet laten gaan en reorganiseren. Komt wel een ander berdrijf die het overneemt anders.


H D 8 jun, 00:32

Vele mensen hier begrijpen het niet. Ze zeggen dat het om leningen gaat en niet om giften. Echter die leningen komt Hema helemaal niet voor in aanmerking omdat het een bedrijf in moeilijkheden is. Dus Hema voldoet helemaal niet aan de vereisten. Dus laat Hema het maar zelf rooien, net zoals de andere bedrijven in dezelfde omstandigheden die ook niet voldaan aan de vereisten voor leningen met staatsgarantie.


Henk Bakker 8 jun, 08:45

Wij hebben geen postkantoor meer in onze stad, met een postkantoor in de Hema krijg je meer klanten in de winkel en doe je veel klanten een groot plezier. De postpunten zijn vaak klein en druk en hebben onvoldoende kennis.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!