De overheid onderzoekt de mogelijkheden om HEMA staatssteun te verlenen. Door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is zakenbank Lazard ingeschakeld om de mogelijkheden te bekijken. Dat meldt het FD

Zo kan de overheid bijvoorbeeld garanties op de leningen van HEMA geven. Politiek Den Haag hield de situatie rondom HEMA al langer in de gaten, met name omdat de retailer een grote werkgever is voor Nederland. Het bedrijf heeft 9500 mensen in dienst en 550 vestigingen verspreid over het land. 

Sinds twee maanden is HEMA in gesprek met zijn schuldeisers, die een gedeelte van de schuld willen kwijtschelden indien zij zelf eigenaar van het bedrijf kunnen worden. Volgens bronnen lopen de onderhandelingen voor een schuldsanering moeizaam, omdat de betrokken banken niet staan te springen om hun doorlopend krediet van tachtig miljoen euro te vergroten.

De overheid zou hierbij kunnen helpen door middel van de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO-C), een regeling die in het leven is geroepen om grote bedrijven gedurende de coronacrisis te helpen. Daarmee zou de overheid garant staan voor tachtig procent van de schulden die HEMA heeft, met een maximale looptijd van zes jaar.

Er is wel haast geboden bij een eventueel akkoord tussen HEMA en zijn schuldeisers: op 15 juni moet Marcel Boekhoorn, eigenaar van het warenhuis, een lening van vijftig miljoen euro aflossen. Als er voor die tijd een overeenkomst op tafel ligt, wordt die lening weggestreept.

Lees ook: het moeizame avontuur van Marcel Boekhoorn.