'Slimme toestellen niet goed beschermd tegen hackers'

'Slimme toestellen niet goed beschermd tegen hackers'

Slimme toestellen, zoals robotstofzuigers en ‘slimme’ lampen, kennen te veel veiligheidsproblemen. Dat constateert de Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop op basis van eigen onderzoek. 

De consumentenorganisatie onderwierp een aantal slimme toestellen aan een veiligheidstest, waarbij naar eigen zeggen tal van kwetsbaarheden aan het licht kwamen. Het ging om drie robotstofzuigers, drie slimme deursloten, twee deurbellen en drie lampen. Bij zeven van de elf producten werd ten minste één ernstige kwetsbaarheid vastgesteld. In totaal ging het om 36 mankementen, waardoor hackers makkelijk persoonlijke gegevens kunnen stelen of zelfs fysieke toegang kunnen krijgen tot een woning.

Volgens Test Aankoop kennen vooral de onbekende, voordeligere merken een hoger veiligheidsrisico. Apparaten van zulke merken worden bijvoorbeeld aangeboden op online platformen zoals Amazon of AliExpress. 

Het is niet de eerste keer dat de Belgische consumentenorganisatie waarschuwt voor de veiligheidsrisico’s van slimme apparaten. Zo werden in 2018 negentien slimme toestellen getest, waarvan ongeveer de helft eenvoudig kon worden gehackt. De organisatie spreekt van een ‘alarmerende vaststelling’. Fabrikanten lieten destijds in een reactie weten de voornaamste kwetsbaarheden aan te zullen pakken.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!