Supermarkten moeten klanten opnieuw op de coronaregels wijzen. Daartoe roept brancheorganisatie CBL op. "Bezoekers zien de posters met regels niet meer", zegt een woordvoerster tegen Tubantia.

De woordvoerster ziet dat klanten zich overal minder scherp aan de regels houden. "De aandacht verslapt, ook in de winkels", zegt ze. "We merken dat supermarkten de campagne om de regels te respecteren moeten verversen." De woordvoerster hoopt niet dat het nodig zal zijn om weer een beveiliger bij de deur te zetten of het aantal winkelwagentjes weer fors te beperken.

De woordvoerster wil meer sturing vanuit Den Haag. Het CBL heeft minister Hugo de Jonge daar in een brief om gevraagd.  Supermarkten zouden volgens de brancheorganisatie iets meer houvast krijgen als er bijvoorbeeld een prioriteitenlijst zou zijn met te kiezen maatregelen bij verergering van de situatie. In de brief waarschuwt het CBL voor de lappendeken aan lokale maatregelen die momenteel dreigt te ontstaan.

Een supermarkt in het Twentse Noord Deurningen werd donderdag gesloten, omdat de winkel de coronaregels overtrad. De eigenaar is des duivels; hij vindt dat hij er wel aan voldeed. De supermarkt is geen lid van het CBL. "We kennen de precieze situatie niet, maar dit is wel heel vervelend voor de ondernemer en het dorp."