'Aantal winkeliers dat cash accepteert opnieuw gedaald'

'Aantal winkeliers dat cash accepteert opnieuw gedaald'

Het aantal winkeliers dat contant geld accepteert is het afgelopen jaar gedaald van 97 naar 96 procent. Dat blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). Steeds meer winkeliers besluiten helemaal af te stappen van brief- en muntgeld, een ontwikkeling die door de coronacrisis wordt versneld. 

Veruit de meeste winkeliers (92 procent) geven aan meer dan één betaalmiddel te accepteren. De acceptatie van de pinpas steeg het afgelopen jaar van 87 procent naar 92 procent. Twee op de drie winkeliers ziet het liefst dat hun klanten met de pinpas afrekenen. Dat geldt met name voor grootwinkelbedrijven - zoals supermarktketens, en pompstations.

Winkeliers verwachten dat de acceptatie van contant geld de komende jaren geleidelijk zal teruglopen, aldus DNB. Van de vier procent die op dit moment alleen betalingen met pinpas accepteert, zijn ruim de helft (51 procent) startende ondernemers. Voor 21 procent gaf de coronacrisis de doorslag om over te stappen op pin-only. Drie procent van de duizend respondenten die nu nog wel contant geld accepteren, overweegt om daar binnen nu en een jaar mee te stoppen. Onder meer kledingketen TerStal besloot dit jaar contant geld in de ban te doen. Uit onderzoek van Capterra bleek onlangs nog dat ruim de helft van de Nederlandse consumenten nog niet klaar is voor een cashloze maatschappij.

Zie ook: Contant geld in de ban, het nieuwe normaal?
 

Reacties 3


ano niem 3 dec, 15:09

Wel jammer dat de pin transacties ieder jaar weer duurder worden voor de winkelier.
Ik heb liever contant!!


c.t. de koning 3 dec, 15:25

Correctie pin transacties worden elk jaar goedkoper, contant wordt steeds duurder , wisselgeld steeds moeilijker te verkrijgen en kosten kleingeld stijgt elk jaar, afstorten wordt ook steeds duurder en je moet steeds meer kilometers maken om af te storten (sealbag automaat vinden)
De banken hebben al geen contant meer, en willen het contant uit de wereld helpen.
een gevaarlijke ontwikkeling.


Jaques van Abshoven 3 dec, 16:49

De banken bepalen steeds meer en krijgen steeds meer macht. Dat is een gevaarlijke ontwikkeling!

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!