Brancheorganisatie INretail is ervan overtuigd dat het kabinet de niet-essentiële winkels gaat sluiten. "We denken dat het copy-paste Duitsland wordt", aldus voorman Jan Meerman tegen RetailTrends. "Het is een ramp voor de non-food retail."

UPDATE: Niet-essentiële winkels blijven vijf weken dicht

INretail heeft tot het laatst toe geprobeerd om het kabinet op andere gedachten te brengen. "Wij vinden het een heel slecht besluit. Wij denken dat je het veel intelligenter kunt doen. We hebben alles ingebracht waarom we niet dicht moeten, maar hier spelen niet alleen de feiten. Dit is ook een stuk perceptie. Je ziet dat ook de overgrote meerderheid van de burgers vindt dat we dicht moeten. Dit houd je niet meer tegen."

Meerman wijst erop dat Nederland zo'n 2500 winkelgebieden telt. "Uiteindelijk heb je het misschien over één procent waar het mogelijk te druk is. Ik kan het niet aan een ondernemer in Middelburg of Winschoten of waar dan ook uitleggen waarom zijn winkel dicht moet, want daar is het niet druk." En bovendien blijkt uit metingen dat het ook in de grote steden bijna de helft rustiger is vergeleken met vorig jaar, zegt Meerman. Hij pleit voor uitbreiding van de steunmaatregelen. "Die zijn nu absoluut onvoldoende."

Premier Mark Rutte houdt om 19.00 uur een toespraak vanuit het Torentje waarin hij nieuwe maatregelen bekendmaakt.

Op RetailTrends een uitgebreidere reactie van Jan Meerman en enkele retailers.