Als er een avondklok wordt ingesteld, moet er een ontheffing komen voor distributiecentra. Ook moet de bevoorrading doorgaan en moeten supermarktmedewerkers boodschappen kunnen blijven bezorgen. Dat zegt brancheorganisatie CBL tegen het ANP.
Het CBL zegt dat het over verschillende scenario's nadenkt en dat het nog in overleg is met de overheid over een eventuele avondklok. "We wachten af wat het gaat inhouden", meldt een woordvoerster. "We horen verschillende uren, dat heeft verschillende impact."
De koepelorganisatie wil in ieder geval ontheffingen zodat distributiecentra kunnen doordraaien. Het werk daar gebeurt veelal in de nacht, zegt het CBL. Bevoorrading van supermarkten gebeurt vaak voor of na openingstijden en afhankelijk van de supermarkt, soms meerdere keren per dag. "In het geval van een avondklok zou dat na het ingaan van de klok gebeuren. De vakken moeten wel gevuld blijven." Omdat volgens het CBL veel mensen afhankelijk zijn van bezorging, moet er ook een ontheffing komen voor supermarktmedewerkers die bezorgen.
Het kabinet overweegt een avondklok in te stellen, omdat het aantal coronabesmettingen niet snel genoeg daalt. Bovendien zijn er zorgen over de Britse variant van het virus, die veel besmettelijker lijkt. Een groot deel van de Tweede Kamer, waaronder regeringspartij D66, is nog niet overtuigd van het nut van de ingrijpende maatregel. Ook veel burgemeesters zijn kritisch, omdat het moeilijk te handhaven zou zijn.
LA Van As 21 jan, 10:30
Anno Niem 20 jan, 14:18
Walter Vuuring 19 jan, 22:40
Mini Coopertje 19 jan, 20:45
Wilma Velroy 19 jan, 14:40
Kees Van vliet 19 jan, 13:48
Pascal Vaassen 19 jan, 12:02
James Cooper 19 jan, 11:36