'Faillissement Scoopstore kost ondernemers honderdduizenden euro's'

Scoopstore in België is failliet. 53 ondernemers die hun producten in de conceptstores hadden liggen, moeten deze terugkopen door een 'oude' wet, die stelt dat de producten bij de inboedel van de winkel horen. Dat schrijft de Gazet van Antwerpen

"De curator baseert zich op een wet van toen paard en kar nog door de stad reden, die bepaalt dat goederen in de winkel de schuldenput mogen vullen die de uitbater bij de verhuurder van het winkelpand nalaat", zegt onderneemster Wendy De Moor van #HeroOnSocks. De sokken waren ook te koop bij Scoopstore. Contractueel was het zo vastgelegd dat de producten aan Scoopstore uitgeleend werden. "Als de sokken verkocht worden, krijgt Scoopstore een kleine commissie en worden wij betaald", vertelt De Moor. "Nu de winkel failliet is, houdt de curator onze spullen vast."

De ondernemers krijgen de spullen pas terug als ze er zelf vijftien procent van de prijs voor betalen. "Dit is echt absurd, al hebben sommigen dat voor kleinere hoeveelheden wel gedaan." De situatie kost de ondernemers een hoop geld. #HeroOnSocks had voor dertien duizend euro aan goederen bij Scoopstore liggen, andere zelfs voor 150 duizend euro aan verkoopwaarde. 

Curator Chris Hendrickx zegt niets anders te kunnen dan de wet toe te passen. "De logica is duidelijk: om misleiding tegen te gaan mag de verhuurder van goederen in de winkel vermoeden dat die tot de winkel behoren", legt hij uit. De wet is volgens de curator een fundament bij het afhandelen van faillissementen. "Niet iets dat hier plots wordt bijgesleurd."

Scoopstore heeft in België winkels in Antwerpen, Mechelen en Gent. Eerder had de conceptstore ook een vestiging in Eindhoven, maar deze is al enige tijd dicht.

Reacties 2


Ton Knijnenburg 16 feb, 19:39

Spullen die je levert zijn pas eigendom nadat ze betaald zijn. En dat zijn ze niet. Dat kan je administratief aan tonen.
Lachwekkend dat je je eigen spullen mag terugkopen als leverancier!


Rogier van Nieuwenhuizen 18 feb, 09:49

[Deze reactie is door de gebruiker verwijderd]

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!