Een groot aantal banen dreigt te verdwijnen als gevolg van digitalisering. Onder zogeheten 'zombiebanen' bevinden zich ook verkoopmedewerkers, vakkenvullers en horecamedewerkers. Dat blijkt uit onderzoek van accountants- en adviesbureau PwC.
In totaal gaat het om 1,6 miljoen banen in Nederland die verdwijnen omdat ze op termijn overbodig zijn. Voor de coronacrisis dreigden al 250 duizend banen te verdwijnen, tijdens de pandemie is dit gegroeid naar 330 duizend banen. Tot 2024 komen daar naar verwachting nog eens 400 duizend banen bij.
Door de coronacrisis zijn veel van deze zombiebanen in stand gehouden in sectoren die hard getroffen zijn door de crisis, zoals de detailhandel. "Een aantal van deze banen zal in de toekomst waarschijnlijk minder relevant zijn en alsnog verdwijnen", is de voorspelling van Jan Willem Velthuijsen, hoofdeconoom bij PwC. "Dat komt vooral door voortschrijdende digitalisering die leidt tot automatisering en een vraag naar andere, nieuwe vaardigheden."
Gelukkig zijn er naast zombiebanen ook stabiele en 'engel'-banen: banen waar nu al, maar juist op termijn veel vraag naar is, terwijl het aanbod daar nog op achterblijft. Om van een zombiebaan naar engelbaan te gaan is om- en bijscholing belangrijk. "82 procent van de vaardigheden die nodig zijn voor de banen die onder druk staan, zijn ook bruikbaar in andere beroepen", stelt Bastiaan STaring, future-of-work-specialist bij PwC.
Naast omscholing is ook het beter afstemmen van vraag een aanbod tussen arbeidsregio's een oplossing. Waar in de ene regio banen onder druk staan, kan in een andere regio nog vraag zijn naar deze functies.
Pim van den Berg 6 mei, 15:17
Bert Ysfogel 6 mei, 14:03
Herman van Wissen 6 mei, 13:50