'Zombiefuncties als vakkenvuller en verkoopmedewerker gaan verdwijnen'

Een groot aantal banen dreigt te verdwijnen als gevolg van digitalisering. Onder zogeheten 'zombiebanen' bevinden zich ook verkoopmedewerkers, vakkenvullers en horecamedewerkers. Dat blijkt uit onderzoek van accountants- en adviesbureau PwC. 

In totaal gaat het om 1,6 miljoen banen in Nederland die verdwijnen omdat ze op termijn overbodig zijn. Voor de coronacrisis dreigden al 250 duizend banen te verdwijnen, tijdens de pandemie is dit gegroeid naar 330 duizend banen. Tot 2024 komen daar naar verwachting nog eens 400 duizend banen bij. 

Door de coronacrisis zijn veel van deze zombiebanen in stand gehouden in sectoren die hard getroffen zijn door de crisis, zoals de detailhandel. "Een aantal van deze banen zal in de toekomst waarschijnlijk minder relevant zijn en alsnog verdwijnen", is de voorspelling van Jan Willem Velthuijsen, hoofdeconoom bij PwC. "Dat komt vooral door voortschrijdende digitalisering die leidt tot automatisering en een vraag naar andere, nieuwe vaardigheden."

Gelukkig zijn er naast zombiebanen ook stabiele en 'engel'-banen: banen waar nu al, maar juist op termijn veel vraag naar is, terwijl het aanbod daar nog op achterblijft. Om van een zombiebaan naar engelbaan te gaan is om- en bijscholing belangrijk. "82 procent van de vaardigheden die nodig zijn voor de banen die onder druk staan, zijn ook bruikbaar in andere beroepen", stelt Bastiaan STaring, future-of-work-specialist bij PwC.

Naast omscholing is ook het beter afstemmen van vraag een aanbod tussen arbeidsregio's een oplossing. Waar in de ene regio banen onder druk staan, kan in een andere regio nog vraag zijn naar deze functies.

Reacties 3


Herman van Wissen 6 mei, 11:50

1.6 miljoen medewerkers die nu niet gemist kunnen worden, worden gereduceerd tot zombies door PWC. Dit zijn de mensen die in corona tijd de winkelorganisaties op de been hielden. Je moet maar durven.


Bert Ysfogel 6 mei, 12:03

Vraag me af hoe lang het gaat duren voor er een robot komt die de vakkenvuller ,zoals op de foto, gaat vervangen. Aanvullen, houdbaarheidsdatum controleren/beschadigingen, op volgorde datum zetten en verkeerd geplaatste producten er tussenuit halen etc etc. En dat allemaal sneller/goedkoper dan iemand met het minimumjeugdloon.


Pim van den Berg 6 mei, 13:17

Met dit inlevingsvermogen als kantoorvreter heb je een groot gebrek aan realiteitsbesef.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!