Zeeman en WE Fashion gelinkt aan uitbuiting in Indiase fabrieken

Zeeman en WE Fashion gelinkt aan uitbuiting in Indiase fabrieken

Kledingketens Zeeman en WE Fashion zouden tot voor kort hebben samengewerkt met Indiase fabrieken waar uitbuiting plaatsvindt. Dat blijkt uit onderzoek van SOMO en Arisa, waar de Volkskrant over schrijft.

De onderzochte spinnerijen uit de deelstaat Tamil Nadu zijn gelinkt aan ten minste tien westerse bedrijven, waaronder Zeeman en WE Fashion. De twee winkelketens doken op in het onderzoek omdat zij relatief transparant zijn in hun productieketen. 

Uit gesprekken met 725 werknemers uit 29 Indiase fabrieken blijkt dat de meeste personeelsleden onder valse loonbeloftes naar de spinnerijen getrokken worden. Eenmaal daar komen ze terecht in primitieve hostels die voor een groot deel zijn afgesloten van de buitenwereld. Onder dwang moeten ze veel overuren maken en soms is er sprake van kinderarbeid. 

Op basis van het rapport van SOMO en Arisa laat WE Fashion weten de samenwerking met de spinnerijen nader te onderzoeken.

Zeeman meldt dat het de handel in Tamil Nandu heeft stopgezet. Een woordvoerster van de textieldiscounter zegt dat het bedrijf 100 procent zicht heeft op de fabrieken waar de kleding wordt gemaakt en dat die goed worden gecontroleerd. In dit geval ging het om een spinnerij waar een tussenpersoon katoen heeft ingekocht voor een Indiase leverancier die voor Zeeman produceert. Aangezien de spinnerij ondanks diverse pogingen niet met Zeeman het gesprek aan wilde gaan, heeft Zeeman de samenwerking volgens de woordvoerster juli vorig jaar gestaakt. Hier was overigens geen sprake van kinderarbeid, benadrukt ze.

Reacties 5


Arie Feenstra 12 jul, 12:14

We hebben het steeds over kinderarbeid en slechte werkomstandigheden, en ik zal de laatste zijn die dat ontkent, echter wat als deze bedrijven sluiten? Wat hebben de werknemers dan?
We kennen in NL een weelde die we aan ieder mens op de hele wereld willen opleggen, maar als je in India geen werk hebt heb je geen uw, geen uitkering dus leid je honger. En dat hier kinderen tot 18jr naar school gaan, prima, maar moet dat over de hele wereld zo zijn? Ja dat zou prachtig zijn maar is voorlopig een utopie, kids in onderontwikkelde landen zijn blij dat ze kunnen werken dan krijgen ze tenminste eten. Dat was hier in NL ook nog maar 80jr geleden. En willen we dit daar veranderen dan zullen we eerst zelf eens flink moeten inleveren. Dus prima als je tegen kinderarbeid en uitbuiting bent, maar zeer dan niet als je economische vluchtelingen moet opvangen.
Dan moet je dus eerst zorgen dat je grote winkelketens gaat boycotten waar investeerders en beleggers de grootste winsten afromen en er dus geen ruimte is om meer voor inkoop te betalen.
Het probleem zit dus niet in de arme landen, het probleem zit bij ons rijke westen


Joost Kriek 28 mei, 14:16

Laten we niet doen alsof wij hier in het westen de bedrijven daar de les kunnen lezen. Je komt met een order van 10.000 en wil dat ze mvo produceren. Dan maken ze 1000 stuks in een fabriek waar controles welkom zijn en de rest maken ze in die probleemfabrieken. Wij willen ons geweten sussen maar in de praktijk veranderd er niks,


Frits Vries 27 mei, 23:47

@ton....hoge marge van WE zul je bedoelen. En al jaren een slecht resultaat.
Daar trekt men ook aan een dood paard.


Ton V. 27 mei, 16:15

En vergeet de hogere marge niet waar deze ketens als eerste voor opteren. Daarom blijven deze omstandigheden nog wel even duren. Pas bij een goed alternatief met dezelfde of nog hogere marge is het zo geregeld!


ikke weet het 27 mei, 12:30

Ja, het goedkope zal ergens vandaan moeten komen,

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!