Lockdown: niet-essentiële winkels dicht; INretail is verbijsterd

Lockdown: niet-essentiële winkels dicht; INretail is verbijsterd

In Nederland geldt vanaf zondag 5.00 uur een strenge lockdown. Niet-essentiële winkels en onder meer de horeca moeten de deuren sluiten, in principe tot en met 14 januari. Click & collect is wel mogelijk. Essentiële winkels, zoals supermarkten, dierenwinkels, opticiens en drogisterijen, blijven open.

Dat maakte minister-president Mark Rutte zaterdagavond bekend tijdens een ingelaste persconferentie. Het kabinet neemt het advies van het Outbreak Management Team over om zoveel mogelijk sectoren te sluiten, omdat de omikronvariant van het coronavirus zich zeer snel verspreidt. Ook onder meer de scholen, kappers, sportscholen, theaters, bioscopen en musea moeten dicht.

Verbijstering en woede
Brancheorganisatie INretail reageerde 's middags al vol ongeloof op de maatregelen. "Een en al verbijstering en zelfs woede", zei directeur Udo Delfgou tegen RTL Nieuws.

Hij wees erop dat de situatie in bijvoorbeeld Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen ernstiger is, maar dat daar 24 uur per dag wordt 'geboosterd'. "Intelligente maatregelen", in de woorden van Delfgou. Hij pleitte voor compensatie voor de winkeliers, die in deze drukke periode rond de feestdagen nu veel geld mislopen.

Grote drukte in binnensteden
De naderende lockdown leidde tot grote drukte in de binnensteden. Vanwege de aankomende sluiting gingen veel mensen snel nog inkopen doen. De gemeente Rotterdam riep 's middags op om niet meer naar het centrum te komen.

 

Jaar geleden ook lockdown
Vorig jaar werd er rond deze tijd ook een lockdown ingesteld. Niet-essentiële winkels moesten toen vanaf 15 december dicht. Pas op 28 april dit jaar konden ze weer zonder beperkingen open. In de tussentijd werd wel click & collect mogelijk (vanaf 10 februari) en kon er vanaf 3 maart op afspraak worden gewinkeld.

Reacties 9


rob oud 19 dec, 22:39

onbegrijpelijk de sluiting nu van horeca winkels en kappers in het voor hun drukste maand van het jaar nee absoluut schandalig om deze mensen hun zaak te laten sluiten na alle ellende die ze al hebben gekend na eerdere sluiting na corona en de watersnood in juli.ik heb er totaal geen begrip voor ze interesseren en hebben er geen notie van wat ze doen want anders hadden ze het wel anders aangepakt en hadden ze de winkels nog opengelaten tot de kerst en daarna pas de zaken gesloten daar hadden veel meer mensen mee kunnen leven dus wat schieten we er mee op niets den haag en omt bedankt voor jullie geweldige ideeen


Dinie Bonjer 20 dec, 11:00

Het ergste is dat we (helaas in dit geval) een beter kwartaal gehad hebben in vergelijk tot vorig jaar. Mochten de vergoedingen dus op dezelfde manier berekend worden - 30% omzetverlies, dan krijg je dus helemaal niets. Je word gestraft omdat je, ondanks alles, door kunt gaan en weer aan het opbouwen bent. Geef iedereen de BTW terug tijdens de lockdown en ongeacht alle vaste lasten, dan wordt er naar juiste verhouding vergoed.


Edward van Dijk 20 dec, 12:00

Het is een grote schande en niets anders ze zeggen harde lockdown maar dat is natuurlijk onzin het is een dweilen met de kraan open lockdown alle fabrieken en webshop centra's zijn open en Slijterijen en drogistrijen zijn open want dit zijn blijkbaar essentiële winkels , Lockdowns hebben nog nergens maar dan ook nergens ter wereld het verschil gemaakt , we worden gewoon misbruikt voor schijnveiligheid en als dank mogen we de kosten hiervoor ook nog betalen het is de complete gekte van een paar mensen in het OMT die in een tunnelvisie zitten en heel ver van de maatschappij afstaan die kicken dat ze nu de macht hebben , let op we mogen met twee mensen gelijk buiten zijn , buiten sporten mag niet , twee personen thuis ontvangen maar alle fabrieken en productie bedrijven ect ect gewoon open wie in godsnaam verzint zo iets dit is toch dweilen met de kraan open ten koste van een een groep harde werkende ondernemers wat een schande , ik snap echt niet dat we het hier met zijn allen nog mee eens kunnen zijn , het virus is er dat is zeker maar de maatregelen zijn absurd en hebben al twee jaar niet gewerkt maar toch roept de wereldkampioen verkeerde voorspellingen dhr. van Dissel dat het nu pas echt erg wordt , een virus hoe vervelend ook stop je niet met onzinnige maatregelen die vind helaas altijd zijn weg. Nu weer grote onrust in mijn 70 mode winkels en onder mijn 400 medewerksters om iets wat we moeten maar geen effect heeft zeer triest dat mensen dit bedenken die heel heel ver van de normale wereld staan en geen idee hebben omdat ze het net als wij ook niet weten stop per direct deze onzinnige lockdown de meeste mensen gebruiken echt wel hun gezonde verstand en gaan er normaal mee om


Ronald Volders 20 dec, 12:09

Dit is een drama, 30% omzetverlies wordt niet gehaald, gemiddeld zitten we nu op 20% omzetverlies. De laatste 2 weken van het jaar € 0 omzet!!! De regeling moet anders.


Otto P 20 dec, 15:03

Bij het lezen van deze ingezonden stukken krijg ik het gevoel dat men niet kan, daarmee dan ook niet wil, begrijpen hoe het is gesteld met deze ideale samenleving. Als, vaak de ander, maar denkt om jouw gezondheid kan jij toch gewoon alles weer doen. Die ander hè...
Dan wordt er verweten dat het OMT tunnel visie heeft. Heb je jouw eigen inbreng geprobeert door andere ogen te lezen? Dan zie de tunnelvisie ook bij jezelf terug komen.
Iedere keer weer die ander. Nooit eens jezelf onder de loep nemen


John Michiels 20 dec, 16:37

Gezondheid moet altijd op de eerste plaats komen, geld pas later. Als je klanten ziek worden, verlies je ook omzet. Winkelier, veel sterkte in deze donkere periode, maar er is licht aan het einde van de tunnel. Zal ook wel veel revenge shopping zijn vanaf januari, klanten die juist veel meer uitgeven dan na die ellendige lockdown. Probeer daar hoop uit te putten. Samen kunnen we dit


Maarten van Deurzen 20 dec, 16:54

We zijn het lachtertje van Europa. We moeten tijd winnen om een vaccin te zetten. 4 weken lockdown terwijl iedere 60 plusser zich in december nog kan laten prikken.
We nemen het zekere voor het onzekere.
We nemen de zekere schade van kapotte ondernemingen, overspannen mensen, huiselijk geweld, depressieve jeugd, toenemende macht van Big Tech, goederen en voedsel dat ongebruikt wordt weggegooid, uit de hand lopende overheidsfinancien (etc) vóór het onzekere virus waarvan we weten dat we het nu echt allemaal gaan krijgen. Nu een paar weken later wellicht, wat natuurlijk reden is om de lockdown nog even te verlengen.


Leonard Van Liere 21 dec, 18:20

Laat iedereen die hier met oogkleppen op even de reactie van Otto P lezen. Gaat er dan geen lichtje branden? Al die huilverhalen zijn er dan geen echte ondernemers meer? Natuurlijk is de sluiting dramatisch maar absoluut onvermijdelijk en dat komt ook op conto van vele ondernemers die de basis Corona regels heel snel overboord gooiden. Was toch maar onzin toch ?? Streng en rechtvaardig toezien op de coronaregels in de winkels was “ politie spelen” en zo wasdus ook bij u de handel op, de looppassen niet meer aangepast, nee slechts een plexischermpje bij de kassa. Zie hier de resultaten van laksigheid


Leonard Van Liere 21 dec, 18:23

Nee hè HandGEL !

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!