Contante betaling drie keer duurder dan pinbetaling

Contante betaling drie keer duurder dan pinbetaling

Contante betalingen zijn voor winkeliers, horeca, tankstations en marktkooplui inmiddels bijna drie keer duurder dan pinbetalingen. Een pinbetaling kost 17 cent per transactie, een contante betaling 49 cent.

Dat blijkt uit onderzoek van Panteia in opdracht van Betaalvereniging Nederland. Waar een pinbetaling in 2020 vergeleken met 2017 niet duurder werd, kostte een contante betaling een ondernemer 20 cent meer dan drie jaar eerder. Omdat minder met cash wordt betaald, vragen banken en transporteurs hogere vergoedingen voor hun diensten. Ook moeten ondernemers verder reizen om geld te kunnen afstorten. Door de vele plofkraken zijn veel automaten gesloten.

Betaalvereniging Nederland vindt het belangrijk dat er oplossingen worden gevonden om de kosten van contant geld voor ondernemers beheersbaar te houden. "Zodat een consument die is aangewezen op cash daarmee kan blijven betalen." Samen met De Nederlandsche Bank, die al diverse keren heeft gezegd dat contant betalen mogelijk moet blijven, onderzoekt Betaalvereniging Nederland de opties.

De Raad Nederlandse Detailhandel wijst erop dat bij meer dan 95 procent van alle kassa's nog steeds contant kan worden betaald. Ondernemers beseffen dat er nog steeds groepen zijn die de overstap naar digitale betaalmiddelen nog niet hebben kunnen maken. Directeur Eus Peters van de brancheorganisatie van de grootwinkelbedrijven pleit ervoor dat zij daarin wel wegwijs worden gemaakt. Dat is volgens hem ook in hun eigen belang. "Het rondlopen met contant geld maakt hen immers kwetsbaar."

Reacties 1


Martijn Broersen 11 feb, 14:12

De leden van Betaalvereninging Nederland doen er alles aan om cash transacties uit te faseren,. vanwege de kosten. Zelfs via quasi interessante onderzoekjes in opdracht van de vereniging.
Cash blijft en zo hoort het ook, daar zijn kosten aan verbonden, net als aan het accepteren van credit cards (tussen de 1 en 2%) en pinnen (minimaal dus € 0,17 cent inclusief).
Het wordt tijd dat de overheid ingrijpt en de banken verplicht diensten te leveren voor een normale prijs ipv het exorbitant duur te maken, schande. Tijd voor verandering.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!