Data science moet vooral de efficiency vergroten

Dat data science een veelbelovend onderzoeksveld is, staat buiten kijf. Maar wat is nu precies het doel ervan? Uit het trendrapport over data science dat Centric onlangs publiceerde, blijkt dat organisaties data science vooral zien als een middel om bij te dragen aan het verbeteren van de efficiency binnen de organisatie.

Uit onderzoek van Centric en Markteffect naar data science komt naar voren dat de redenen waarom bedrijven data science willen toepassen, per sector verschillen. Of het nu gaat om de financiële sector, de retail of de overheid, om het maken van beleid of om het verkopen van meer producten, ieder kan voordeel hebben van de mogelijkheden die data science biedt.

Meer efficiency
De belangrijkste doelstelling (40%) die organisaties zien bij het toepassen van data science, is de bijdrage aan het verbeteren van de efficiency binnen de organisatie. Dat geldt niet alleen voor een sector als zakelijke dienstverlening; ook overheidsorganisaties en organisaties in de retailsector zien dit als de voornaamste reden. Toepassing van data science levert een versnelling van de werkprocessen op. Maar het kan ook de doeltreffendheid van beslissingen vergroten, bijvoorbeeld bij de overheid. Doordat je advies en diensten online en op maat kunt leveren aan burgers, vermindert de werkdruk en kun je de tijd die over is weer aan andere zaken besteden.

Organisaties in de transport en logistiek zien dat data science in belangrijke mate kan bijdragen aan het vergroten van de omzet. De financiële sector ziet de winst vooral bij de toepassing op het gebied van risicobeperking (riskmanagement). Daardoor verwachten zij zich minder bezig te hoeven houden met toezicht. Daarnaast zijn kostenreductie en inzicht in klantbehoeften ook veelgenoemde redenen.

Meer lezen over de uitkomsten van het onderzoek over data science? Download dan het data science-trendrapport. De inzichten in dit rapport zijn onder andere gebaseerd op onderzoek dat Markteffect voor Centric uitvoerde naar de rol die data science speelt binnen, onder andere, de sectoren overheid, transport & logistiek, financiële dienstverlening en retail.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!