'Detailhandel zwaar onder druk, politiek moet ingrijpen'

'Detailhandel zwaar onder druk, politiek moet ingrijpen'

Het grootste deel van de retailondernemers boekt de komende jaren een negatief bedrijfsresultaat. Dat blijkt uit onderzoek van Panteia in opdracht van de brancheorganisaties.

Voor het onderzoek werden zowel food- als non-foodbranches onder de loep genomen met zowel kleine als grote ondernemingen. Gekeken is naar de gevolgen van de stijgende loon-, energie- en huurkosten bij gelijkblijvende omzet en inkoop. Volgens de onderzoekers kunnen nog vier van de zestien onderzochte branchegroepen in 2024 een positief bedrijfsresultaat noteren.

Volgens INretail, Vakcentrum en Raad Nederlandse Detailhandel moet het kabinet ingrijpen om grote klappen voor de sector te voorkomen. Ze pleiten ervoor om af te zien van de verhoging van het minimumloon en er zou een betere tegemoetkoming voor de energielasten moeten komen. Daarnaast zou er een (tijdelijk) maximum moeten komen op verhoging van de huurprijzen.
 

Reacties 5


Arie Feenstra 7 nov, 12:22

Een tijdelijk maximum op de huurverhoging? Wat voor mensen bedenkt deze onzin.
Er zou een langdurige stop moeten komen en in veel gevallen zelfs een huurverlaging.
Het vastgoed bulkt van de centen, en hebben totaal geen lasten verzwaring. Dus er moet een heel ander stelsel komen van huurwaardeberekening.
Het zou veel cerstandiger zijn als de huren omzetgerelateerd zouden worden, waarbij er max 5 tot 7% van de omzet gerekend mag worden.
Daarnaast moet er een renovatieplicht komen op oudere winkelpanden zodat winkelcentra aantrekkelijk blijven, ipv sloop en nieuwbouw.
Zeker in de oudere binnensteden, moet veel meer oog zijn voor behoud van oude architectuur


Dick Eberhardt 7 nov, 13:16

Een beter stelsel voor huurwaardering is een goede gedachte waarbij de oprichtingskosten vaan een gebouw of herbouwwaarde als max en minimum wordt gezien, dit gekoppeld aan een omzet gerelateerde constructie, zo ook casco verhuur zonder basis als verwarming, koeling en stroom, casco zou Turkey moeten zijn (klaar voor gebruik voor inrichting), eigenaren laten nu vaak deze investeringen door de huurder doen.
De lonen mogen best omhoog de belasting op lonen en premies zouden naar beneden moeten, m.a.w. meer overhouden voor de werknemer en minder kosten voor de werkgever.
Er is echter een probleem dat men niet benoemd in het stuk, en dat is de enorme last van de Corona schulden, dit drukt menig onderneming richting de rand van faillissement, activatie op de balans en afschrijving van de schuld zou bij voorzetten van de onderneming reëel zijn, de schuld is ontstaan zonder dat de ondernemers dit wilde maar heeft ze wel gered van een zekere ondergang, de diverse biotopen zijn hierdoor gered, het kan en mag iet zo zijn dat ze als nog ten onder gaan.


Karel Huisman 7 nov, 17:14

De overheid kan niet iedereen in leven houden en al die ondernemers moeten eens in de spiegel kijken wat hun bestaansrecht is. De videotheek bestaat ook niet meer door internet en zo is er ook geen bestaansrecht meer voor hun veel retail. Verhuurders zijn klootzakken enz enz maar ook zij gaan vroeg of laat de klappen voelen.


Jacqueline Vanderhorst 8 nov, 16:20

Het is duidelijk dat de KMO's die de reële economie in vele Europese landen vormen eraan gaat en de politiek doet niets; straks houden we enkel multinationals over die alleen de belangen dienen van een zeer beperkte groep en de rest zijn hulpbehoevenden van de overheid.


Desiree Monas 11 nov, 10:39

In deze moeilijke tijden, zeker na Corona, want dit geld moet ook nog terug betaald worden door het MKB
Moeten verhuurders blij zijn , dat de winkels niet leeg komen te staan, goed overleg met elkaar is hierin
dan ook zeer gewenst mbt de verhoging!
Dit geld natuurlijk ook voor de energie kosten, er zijn andere mogelijkheden om hierin door de overheid
mee te denken, bv een tijdelijke renteloze lening , dat net als Corona in een terugbetaling over 5 jaar kan worden
uitgesmeerd
We willen juist dat mensen weer de winkels bezoeken en dat we niet alleen de grote winkel bedrijven
over houden , met geen variatie meer in de steden, maar dit is al langer een discussie punt helaas.
Alleen door met elkaar in contact te blijven en te overleggen komen we verder in lastige tijden

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!