‘Er is nog nooit een kok gevonden die kan koken naar alle monden’ luidt het oude gezegde, maar toen bestonden nog geen foodhallen. Tien jaar geleden was er nog geen enkele in ons land, nu staat de teller op zeventien en zijn er plannen voor nog zeker vier. Heeft de consument daar wel trek in, of is de markt inmiddels verzadigd?

 

Zij waren de eerste, vertelt Chong Chu door de telefoon. In 2014 opende hij met twee vrienden de Foodhallen in Amsterdam. Want waarom heeft Londen de Borough Market, San Miguel de Mercado, Barcelona de Mercat de la Boqueria en Amsterdam niets? Zoiets moet hier ook kunnen werken, dacht het trio. Een ruimte van 2.400 vierkante meter in een oude tramremise werd ingericht, foodondernemers werden aangetrokken en na een maand of zes was wel duidelijk: een foodhalconcept werkt ook in Nederland.

 

Lokale twist

“We hadden gerekend op een aanlooptijd van zeker een jaar”, blikt Chu terug. Het succes laat zich volgens de medeoprichter eenvoudig verklaren: gemak. “Eten bij een foodhal is laagdrempelig, zeker als je met een groep komt. Er is voor ieder wat...