'Meer innamepunten statiegeldflessen- en blikjes nodig'

'Meer innamepunten statiegeldflessen- en blikjes nodig'

Het Afvalfonds pleit voor meer inleverpunten komen statiegeldflessen- en blikjes. Op dit moment wordt er nog te weinig ingezameld, meldt het fonds in zijn jaarverslag over 2022. 

De wettelijke doelstelling was om in 2022 in totaal 90 procent van alle plastic flessen en flesjes op te halen. Die doelstelling werd niet gehaald: in totaal werd 68 procent van alle statiegeldflessen ingezameld.

Hester Klein Lankhorst, directeur van het Afvalfonds, vindt dat de consument in korte tijd een flinke gedragsverandering heeft laten zien. Toch kan het beter: “We weten dat gedragsverandering tijd kost. Extra communicatie, het voortdurend herhalen van de boodschap én het uitbreiden van innamepunten moeten het inlevergedrag verder positief beïnvloeden.”

Sinds 1 juli 2021 zit er 15 cent statiegeld op kleine plastic flesjes. Ook op blik zit er sinds 1 april dit jaar 15 cent statiegeld. Momenteel zijn er in Nederland meer dan 28.000 innamepunten, maar volgens het fonds moeten er dus meer innamelocaties komen om de doelstelling in 2023 wel te halen. 

Reacties 4


ikke weet het 8 aug, 12:12

Ik vind dat het VERPLICHT moet zijn, dat daar waar je de artikelen kunt kopen met statiegeld, dat deze bedrijven VERPLICHT zijn voor de inname.


Als je bijvoorbeeld bij een Action een blikje koopt met statiegeld, dan moeten deze ook verplicht worden voor inname, wat volgens mij op dit moment niet gebeurt.

Hierdoor hebben zij in principe een extra omzet van het statiegeld, en nemen ze het niet terug.
Vervolgens moet bijvoorbeeld de supermarkt dit terug nemen, terwijl er geen geld tegenover staat.


Daan S. 8 aug, 15:53

@ikke weet het: waar ik het met je eens ben dat er meer inzamelpunten nodig zijn gaat de rest van je verhaal niet op. Supermarkten groter dan 200m2 (en benzinestations) zijn verplicht statiegeldverpakkingen in te nemen én krijgen daar gewoon een vergoeding voor. Er staat dus wél geld tegenover (zie: https://www.statiegeldnederland.nl/innamepunt/). Volgens de huidige regels gaat het dus 'goed'.


ikke weet het 8 aug, 16:50

Wat ik probeer te zeggen is, hoe zit het met bijvoorbeeld een Action, Kruidvat, Trekpleister, deze verkopen ook veel drinken in blikje, en flesjes, dus zou het eerlijk zijn als deze ook verplicht worden om de emballage retour te nemen.


Re Geeraths 19 okt, 15:06

Veel belangrijker is dat het mega veel tijd kost om bijv, een tas met 40 flessen, flesjes en blikjes 1 voor 1 te moeten invoeren. Lange rijen voor iedereen. Vandaag 3 tassen: 15 minuten moeten wachten op de mensen voor mij in de rij, na 1 tas met ca 40 stuks ( uitendelijk eur 3,20) er mee gestopt, er ontstond ondertussen een rij achter mij. De andere 2 tassen ( ca. 80 stuks) aangeboden aan de mensen achter mij in de rij, niemand die het wilde hebben (geen tijd). En dus maar thuis in de rest afval bak gedaan. Plaats machines - en die zijn er - waar in 1 keer 1 een tas met 40 a 50 stuks in kan, dat gaat werkt.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!