Rond de eeuwwisseling wordt hij gezien als de nieuwe Jean Paul Gaultier, met een glansrijke modecarrière voor de boeg. Toch verkiest Jérôme Dreyfuss een plek op de achtergrond, terwijl echtgenote Isabel Marant haar modemerk uitbouwt. Maak kennis met Jérôme Dreyfuss: feminist, klimaatstrijder en ontwerper – in die volgorde.

 

Je zou verwachten dat een gesprek met een Parijse modeontwerper gepaard gaat met veel extravagantie. Maar Jérôme Dreyfuss heeft weinig met grootse bravoure, om niet te zeggen: niks. De woorden ‘bescheiden’ en ‘inschikkelijk’ dekken nog het best de lading. Met een moodboard vol kleuren en stoffen als decor voor het videogesprek, vertelt hij – grijs shirt, een coupe vol weerbarstige krullen – over het ontstaan van zijn twintigjarige tassenmerk. Maak kennis met de feministische klimaatstrijder van de Franse modewereld.


“Mijn jeugd speelde zich af in een kleine stad in het noordoosten van Frankrijk, tussen Parijs en Straatsburg. Ik groeide op met de uitgestrekte natuur van Lorraine in de achtertuin. Als kind...