Bath & Body Works-franchisenemer meegetrokken in val zusterbedrijf 

Bath & Body Works-franchisenemer meegetrokken in val zusterbedrijf 

Toen de franchiseovereenkomst met Victoria's Secret was gestopt, kon Amarla met Bath & Body Works niet meer aan de betaalverplichtingen voldoen.

Amarla, de franchisenemer van de Bath & Body Works-winkels in Nederland, ging failliet doordat de franchiseovereenkomst tussen Victoria's Secret en zijn zusterbedrijf Agora werd gestopt. Bath & Body Works leverde te weinig op om dit financiële gat te dichten. 

Dat blijkt uit het faillissementsverslag van de curator van Amarla, de (oud-) franchisenemer van Bath & Body Works in Nederland, België en Griekenland.

De winkels van Bath & Body Works en Victoria's Secret werden tot voor kort gerund onder dezelfde vennootschap, in een franchiseconstructie. Tot de holding hierboven - Cersional Spain S.L. - deze afsplitste in 2 afzonderlijke takken: Amarla (Bath & Body Works) en Agora (Victoria's Secret). 
Het faillissement van de uitbater van de 3 Bath & Body Works-winkels in Nederland heeft volgens bewindvoerder Rolf Everhardus dan ook alles te maken met het faillissement van zusterbedrijf Agora. 

Victoria’s Secret
Volgens Everhardus liepen de financiële resultaten van Agora steeds verder terug. Enerzijds kwam dit door de effecten van corona, anderzijds door 'publiekelijke schandalen in de Verenigde Staten, waar Victoria's Secret als merk bij betrokken was'. Daar kwam bovenop dat Agora aan strengere verplichtingen moest voldoen van Victoria's Secret, terwijl er geen financiële steun werd geboden. De uitbater stopte Victoria's Secret te betalen, waarna het Amerikaanse merk de franchiseovereenkomst heeft opgezegd. De winkels sloten hun deuren en Agora moest faillissement aanvragen. 

Amarla bleef na het faillissement wel overeind, maar kon door de financiële verbondenheid met zijn zusterbedrijf niet voldoen aan alle bijkomende verplichtingen. Ter illustratie: de Victoria's Secret-winkels brachten 80 procent van de omzet in het laatje, Bath & Body Works de overige 20 procent. Het gat dat ontstond toen Agora de winkels van Victoria's Secret niet meer kon voeren, kon Amarla niet dichten. Kort hierna ging het bedrijf failliet. 

Doorstart 
Everhardus praat desondanks wel met meerdere geïnteresseerden over een doorstart. Hij hoopt de winkels te heropenen: omdat er strenge eisen zijn bij de inrichting van de Bath & Body Works-winkels, zouden alle betrokkenen er baat bij hebben dat de huidige huurovereenkomsten worden voortgezet. 
Bath & Body Works had 3 winkels: in Mall of the Netherlands, aan de Amsterdamse Kalverstraat en in Den Haag.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 40.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!