Slimme personeel-strategieën in een dynamische markt

Slimme personeel-strategieën in een dynamische markt

De retailbranche is meer dan ooit in beweging. Consumentengedrag is steeds minder goed voorspelbaar, e-commerce blijft groeien en ‘nieuwe’ piekmomenten zoals Black Friday worden steeds populairder. Hoe pas je je personeelsplanning daarop aan?  
 
Vertrouwde data geven minder houvast 
In het verleden waren historische gegevens en trends een belangrijk houvast. Op basis daarvan kon je redelijk onderbouwd een plan rond tijdelijk personeel maken. Maar de afgelopen jaren tonen aan dat die gegevens nog maar beperkt bruikbaar zijn. De pandemie was natuurlijk een extreem voorbeeld en vroeg het uiterste van personeelsmanagement. Maar er speelde meer. Want diezelfde pandemie maakte bijvoorbeeld van e-commerce een vaste waarde voor consumenten. En zette gedragsveranderingen in gang.  
 
Black Friday en Cyber Monday 
Ooit waren het typisch Amerikaanse winkeldagen. Maar nu is vooral Black Friday ook in Nederland een heus fenomeen. Consumenten komen in grote getalen naar winkelcentra om koopjes te scoren. Waar de druk bij traditionele winkelperiodes als Sinterklaas en Kerst zich spreidt over meerdere dagen, ligt bij Black Friday de focus op één dag. En dat maakt het plannen van de bezetting natuurlijk extra uitdagend. Cyber Monday is hier nog niet zo bekend, maar wie zegt dat het over een tijdje niet net zo populair is?  
 
De krappe arbeidsmarkt 
De balans tussen vraag en aanbod is de laatste jaren scheefgegroeid en dat zal, ook op de lange termijn, zo blijven. Met voldoende aanbod in arbeid waren piekdruktes goed op te vangen. Vandaag de dag hebben kandidaat-werknemers meer keuze en stellen ze meer eisen. Zoals minder werk en een betere beloning. Ze geven de voorkeur aan zekerheid; bepaald geen eigenschap van tijdelijk werk.  
 
Meer veerkracht in je personeelsbestand 
Het is tijd om bestaande strategieën en methoden tegen het licht te houden. Om je daarmee te helpen, heeft UKG een handig e-book samengesteld. Vol trends, tips en adviezen, zowel in als out of the box. UKG is een internationale ontwikkelaar van HR-oplossingen die zich richten op de samenwerking tussen HR en Operations en de ondersteuning door slimme software.  
 
Je download het e-book gratis hier

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!