'Potje niet-geïnd statiegeld loopt op tot 340 miljoen'

'Potje niet-geïnd statiegeld loopt op tot 340 miljoen'

Verpact, de opvolger van Afvalfonds Verpakkingen, heeft sinds 2022 meer dan 200 miljoen euro aan niet-geïnd statiegeld aan plastic flessen ontvangen. Dat blijkt uit onderzoek van het FD. De stichting zegt dit te investeren in het verbeteren van het inzamelsysteem.

Volgens de krant neemt dat bedrag dit jaar nog eens toe met 140 miljoen euro, waarmee de teller op minimaal 340 miljoen euro komt te staan. Dat bedrag blijft bij de stichting, doordat het statiegeld niet door consumenten wordt geïnd: blikjes en flesjes worden nog te weinig ingeleverd. 

"Al het geld dat niet geïnd wordt, gaan we herinvesteren in een beter, sluitend inzamelsysteem", aldus Verpact-directeur Hester Klein Lankhorst.

Sinds 3 jaar geldt een verplichting voor het innen van statiegeld over plastic flesjes. Daar kwam vorig jaar het statiegeldsysteem op blikjes bij. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft Verpact het doel gesteld dat 90 procent van de verkochte plastic flessen moet worden ingezameld. In 2022 was dat flink lager: amper 70 procent van de statiegeldflesjes werden geïnd

Om dit aantal op te krikken is het bedrijf voornemens minimaal 700 statiegeldmachines in de supermarkten te plaatsen. Ook op andere plekken, zoals stations, komen nog eens 1.700 van deze machines.

Reacties 1


Frits Vries 19 mrt, 23:45

Is dit geen premium artikel

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!