61 procent van de retailomzet in Nederland is afkomstig van consumenten die met de auto komen als ze gaan winkelen. Dat blijkt uit onderzoek van Strabo onder 72 winkelcentra- en gebieden.
Het onderzoek heeft betrekking op 26 binnensteden, 29 wijkwinkelcentra, 9 grootschalige perifere retaillocaties en 8 stadsdeelcentra in de periode 2018-2023. Tussen de verschillende typen locaties zijn verschillen zichtbaar. Zo zijn autobezoekers in binnensteden goed voor een omzetaandeel van 55 procent. In wijkwinkelcentra en stadsdeelcentra is dat respectievelijk 58 en 56 procent. Op de perifere locaties, waar onder meer retailparken en woonboulevards onder vallen, komt 91 procent van de omzet van autobezoekers.
In totaal komt gemiddeld 46 procent van de shoppers met de auto. In binnensteden is dat 38 procent, in wijkwinkelcentra 44 procent, in stadsdeelcentra 41 procent en op perifere locaties 80 procent. Door de omzetaandelen af te zetten tegen het aandeel bezoekers, blijkt dat binnenstadsbezoekers die met de auto komen relatief het meeste besteden.
Uit het onderzoek kan volgens Strabo worden geconcludeerd dat autoluw beleid in binnensteden tot minder retailomzet leidt. Zo zou een afname van 20 procent aan autobezoekers leiden tot 30 procent minder retailomzet uit deze groep. ‘Dat is ontwrichtend voor de retail, de retailers, de omzet en uiteindelijk dus ook de complete binnenstad’, stellen de onderzoekers.
Reacties 0