Hoe kies je opvulmateriaal voor je pakketten?

Hoe kies je opvulmateriaal voor je pakketten?

Hoewel de keuze van de dozen waarin je je producten vervoert cruciaal is, is de keuze van het opvulmateriaal ook belangrijk. In dit artikel lees je hoe je opvulmateriaal voor een doos kiest.

Wat is goed opvulmateriaal?
Tussen alle producten die op de markt verkrijgbaar zijn om je pakketten te beveiligen, kan het in eerste instantie moeilijk lijken om een keuze te maken. Wat biedt nu eigenlijk de beste bescherming voor het verzenden van je bestellingen?

Het juiste opvulmateriaal voor je pakketten is:

  • Materiaal dat je goederen beschermt zonder ze ‘te veel’ in te pakken.
  • Materiaal dat licht genoeg is om je pakketten niet te zwaar te maken. 
  • Materiaal dat de klantervaring verbetert. 
  • Materiaal dat je ecologisch verantwoorde verpakkingsstrategie ondersteunt. 

Houd deze vier belangrijke criteria in gedachten en lees verder voor praktische tips om het ideale opvulmateriaal voor je pakketten te kiezen.

Dempingsmaterialen om te overwegen voor je pakketten
Luchtbellen, luchtkussens, opvulschuim... er is in elk geval geen tekort aan oplossingen om je producten tijdens het transport te beschermen tegen schokken, trillingen en andere risico's. Ontdek hier welke materialen het beste bij jouw specifieke behoeften passen.

Traditionele opvulmaterialen
1. Noppenfolie
Noppenfolie is gedurende vele decennia de ideale oplossing geweest om breekbare producten en voorwerpen optimaal te beschermen. Om aan alle behoeften van logistieke professionals te voldoen, is het ook verkrijgbaar in een isothermische versie, voor producten die demping nodig hebben om temperatuurschommelingen te weerstaan, en ook in een ondoorzichtige versie, om de vertrouwelijkheid van je pakketten te garanderen.

2. Dempende deeltjes en chips
Deze losse deeltjes zijn een lichtgewicht, economisch dempingsmateriaal dat holtes in dozen opvult, lichtgewicht producten beschermt en producten op hun plaats houdt in de verpakking. Zo kunnen deze tijdens het transport niet van de ene naar de andere kant schuiven.

3. Schuimplaten
Polyethyleen schuimplaten kunnen worden gebruikt om producten in dezelfde doos vast te zetten, op te vangen en van elkaar te scheiden. Ze zijn onbreekbaar en halfstijf; ze brokkelen dus niet af, zelfs niet na een paar keer stoten.

4. Schuimfolie
Schuimfolie van polyethyleen wordt gewaardeerd om zijn flexibiliteit, waardoor het heel gemakkelijk is om producten in verpakkingen te verpakken. Het is ook een krasbestendig opvulmateriaal, perfect geschikt voor producten die gevoelig zijn voor schokken in de verpakking. Het goede nieuws is dat schuimfolie ook verkrijgbaar is in een recyclebare versie.

5. Kraft opvulling
Karton is altijd al een belangrijk materiaal geweest voor logistiek medewerkers. De papieren versie ervan, kraft, blijkt niet alleen ideaal voor het verpakken van zware producten of artikelen met scherpe randen, maar ook om gewoon de lege ruimte in pakketten op te vullen met een materiaal dat ogenschijnlijk ecologisch verantwoord is. Bovendien is kraft scheurvast, ondoorzichtig en antistatisch.

Biobased opvulmaterialen
Biobased demping wordt gemaakt van milieuvriendelijke dempingsmaterialen waarvan de grondstoffen van nature hernieuwbaar zijn.

Wil je kiezen voor een echt ecologische schokdempende oplossing? Overweeg dan:

  • Dempingsdeeltjes gemaakt van maïszetmeel. Dit is een ecologisch verantwoord alternatief voor polyethyleen of polyester verpakkingsdeeltjes, een biologisch materiaal dat afbreekt met water, waardoor er geen giftig afval overblijft. Het is ook heel licht, dus het zal je pakketten of portokosten niet verzwaren.
  • 100% gerecyclede textielvezels, op basis van natuurlijke watten. Dit materiaal zet uit en bespaart dus opslagruimte. Het absorbeert ook schokken tijdens transport en beschermt je producten tegen krassen en temperatuurschommelingen.
  • Luchtkussens. Het principe is eenvoudig: je blaast tubes op met een speciale verpakkingsmachine, waardoor zeer lichte kussens ontstaan die bestand zijn tegen schokken.
  • Zijdepapier, ideaal om producten in te pakken of gaten in een verpakking op te vullen. Het is heel zacht, krast niet op delicate oppervlakken en creëert een onmiskenbaar ‘wow’-effect wanneer je klanten hun pakketje openen. Het is standaard verkrijgbaar in een reeks kleuren en kan ook worden aangepast aan je eigen kleuren: een echte aanwinst voor je merkimago!


Wat als je kiest voor een verpakking met geïntegreerde demping?
De laatste dempingsoplossing die je voor je toeleveringsketen kunt overwegen, zijn geïntegreerde dempingsverpakkingen. Dit type verpakking is een geweldige manier om je verpakkingssnelheid te versnellen, omdat het de operator de moeite bespaart om het opvulmateriaal te halen en te snijden.
 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!