Faillissement V&D na bijna 9 jaar afgerond

Faillissement V&D na bijna 9 jaar afgerond

De curatoren, die er in al die jaren bijna 14.500 uur aan besteedden, hebben hun negentiende en laatste verslag gepubliceerd.

De curatoren hebben het faillissement van warenhuisketen V&D na bijna 9 jaar afgerond. Ze hebben deze week hun negentiende en laatste verslag gepubliceerd.

V&D, met 62 warenhuizen, ging op oudjaarsdag 2015 failliet. Zo'n 10.000 medewerkers verloren hun baan. De curatoren hebben bijna 14.500 uur aan de zaak besteed. In de laatste maanden hebben ze nog enkele losse eindjes aan elkaar geknoopt. Zo was er nog een lopend dossier bij een incassobureau.

Het door de curatoren ingeschakelde onderzoeksbureau BFI oordeelde jaren geleden al dat dé oorzaak van dit faillissement niet bestaat. Het kwam mede tot stand doordat Sun Capital als financier reactief en laat geïnvesteerd heeft in V&D. Ook vonden er veel bestuurswisselingen plaats, was er een gebrek aan een adequaat functionerend managementsysteem, en ook diverse reorganisaties en kostensaneringen droegen aan het faillissement bij. 

Bovendien waren er externe factoren, zoals de opkomst en concurrentie van onlinespelers en een snel veranderende retailmarkt. De toenmalige directie en raad van bestuur werden door BFI niet aansprakelijk gehouden voor het omvallen van de keten.

In een aantal van de V&D-panden kwam in 2017 het Canadese Hudson's Bay, maar dat werd geen succes. Exact 4 jaar nadat V&D omviel, werd de Nederlandse tak van Hudson's Bay failliet verklaard. In de meeste V&D-panden zitten nu andere winkelketens, vaak in combinatie met appartementen.

V&D maakte in 2018 zijn rentree als webshop. De merkrechten waren gekocht door Coolcat-oprichter Roland Kahn, zijn zakelijk rechterhand Jaco Scheffers en voormalig HEMA-ceo Ronald van Zetten. In 2023, toen bleek dat de webshop in zwaar weer verkeerde, ging V&D online met een beperkt assortiment door.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 40.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!