Bij zijn reis naar Helsinki ontdekt merkenstrateeg René Repko dat vintage behoorlijk ingeburgerd is in de Finse hoofdstad. Is een verandering van de fashionbranche ingezet? Of blijft een groot deel van de shoppers en retailmerken inzetten op de laagste prijs? Zeeman laat zien dat verduurzaming en budgetvriendelijke prijskaartjes elkaar niet uitsluiten.
Als je reist naar een andere stad in een ander land blijf je kijken als retailer, ook al ben je toerist. Welke formules ken je en welke niet? Zijn er parels die je zo snel mogelijk naar Nederland zou willen zien komen?
Helsinki biedt een verrassend breed en divers aanbod aan vintage winkels. Ze noemen het leuker en beter Re-love, waar ze ook de hele dag ontbijt serveren. Of Préporté, wat meer ‘premium’ klinkt. En, inkoppertje, Fintage.
Ik ken best wat winkelsteden in de EU, maar ik zag zelden zoveel vintage als daar. Het kan best iets te maken hebben met leegstand en dus tijdelijk invulling, maar toch. Finnen zijn de gelukkigste mensen op de planeet en kennelijk willen ze dat blijven.
Toen ik er was, las ik ook over het midden van de markt: C&A’s tegenwind in Frankrijk, en ik verwacht in meer landen. En zelfs Forever 21, ooit de frontrunner in fastfashion, is failliet.
Verandering in de fashionbranche
Dat stemt optimistisch: jonge consumenten zijn hun gedrag aan het aanpassen. 63 procent van de G en Z'ers steunt merken die hun waarden ondersteunen en 72 procent vindt duurzaamheid belangrijk, volgens recent onderzoek in de VS. In die milde maartzon dacht ik zelfs even dat de langzaam bewegende tektonische platen van consumentengedrag en -voorkeuren in mode eindelijk in beweging waren gekomen.
Totdat ik las dat de dopamine van een goede deal natuurlijk veel sterker was. Forever 21 mag dan wel gestopt zijn met fastfashion, Shein en Temu walsen er vol overheen, zoals bekend nog veel sneller wisselend, en veel goedkoper. De gemiddelde prijs van een Shein-artikel is 14 dollar, volgens vakmedium Business of Fashion.
Amazon gaat erachteraan met Haul, veel goedkoper dan zijn reguliere mix, maar ook veel langzamer bezorgd. En als dat maar enigszins succesvol blijkt te zijn zal Bol hier snel volgen, zoals men alle grote Amazon-formule-elementen altijd netjes gekopieerd heeft.
De audits die de Chinese platformen uitvoeren, zijn ‘peanuts’. De vervuiling en co2-uitstoot die ze veroorzaken niet. Iedereen begrijpt dat het functionele en directe voordeel van de lage prijs veel groter is dan het psychologische voordeel dat je iets goed doet voor de planeet. Dat effect wordt alleen maar groter als de economie onder druk staat en je budget beperkt is.
Consumenten herkennen het Zeeman-verhaal
Des te groter blijft mijn respect voor een formule als Zeeman. Zeker, minder ‘fashionable’, meer basics. Op veel andere attributen onvergelijkbaar met de fastfashionplatforms. Maar zeer laag geprijsd, duurzaamheid hoog in het vaandel, en geen marketing-blabla. Bovendien een verhaal dat consumenten herkennen en waarderen.
Tussen al die andere lageprijsspelers blijft de formule volharden in de overtuiging dat een lage prijs en zorgvuldig ingekochte spullen wel mogelijk zijn. Zeeman heeft ook re-use in de winkels: tweedehands kleding, niet alleen van Zeeman. Fintage Zeeman.
René Repko is 1 van de sprekers op nieuwe RetailTrends-event Brands in Retail op 27 mei 2025. De merkenstrateeg gaat in zijn keynote in op verrassende drivers van succes van merken over de hele wereld. Kijk hier voor meer informatie en tickets.
Reacties 0