Fysieke muziekmarkt krimpt verder

Fysieke muziekmarkt krimpt verder

Het omzetaandeel van fysieke geluidsdragers bedraagt nog 32 procent van de totale muziekmarkt. Die is vorig jaar als geheel met tien procent gegroeid, wat volledig komt door de toenemende populariteit van streamingsdiensten.

De Nederlandse muziekindustrie was vorig jaar goed voor 170,5 miljoen euro omzet. Streamingdiensten nemen daarvan inmiddels 108,6 miljoen voor hun rekening, een groei van ruim 28 procent en goed voor een marktaandeel van 63,8 procent. De omzet van fysieke producten daalde met 10,5 procent naar 54,8 miljoen euro. Drie jaar geleden bestond nog bijna de helft van de markt uit fysieke geluidsdragers. Brancheorganisatie NVPI verwacht dat het aandeel van streaming nog verder zal toenemen. 

De omzet uit vinyl nam juist met bijna een kwart toe en is inmiddels goed voor 30,6 procent van de totale fysieke verkoop. Vorig jaar zijn er vijf winkels bijgekomen die zich puur op lp’s richten, zegt projectmanager Esther Vollebregt van Record Store Day tegen de NOS. “De consument gaat graag naar een platenwinkel, omdat je daar wordt geholpen door mensen die verstand hebben van muziek en er liefde voor koesteren."

De wereldwijde muziekomzet steeg vorig jaar met 8.1 procent, blijkt uit cijfers van IFPI. Nederland neemt om de internationale ranglijst de elfde plaats in qua muziekconsumptie.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!