De glazen bol van ABN AMRO: tien keer tech in 2025

In het vorige decennium werd technologie met name online toegepast, met groot succes. De periode van fysiek winkelen lijkt volgens ABN AMRO nu aangebroken. Dat baseert de bank op zijn eigen top tien van nieuwe technologie in 2025.

3,5D-printing
In 2025 is 3D-printen onder consumenten ingeburgerd. Er komt aandacht voor 3,5D-printen, waarbij een mechanische functie aan een geprint voorwerp wordt meegegeven. Zoals een volledig functionerende waterpomptang of trapas voor een fiets. Door veel innovaties kunnen stamcellen goed worden opgekweekt en weefsels geprint. Er wordt geëxperimenteerd om levende organen als een hart en nier of je eigen pizza te printen.

Hologrammen
Winkelbeleving krijgt een nieuwe dimensie door het gebruik van hologrammen. Dit zijn driedimensionale afbeeldingen van een object, zoals een holografisch horloge dat je om je pols kunt doen. Internet en computerkracht zijn nog niet afdoende, waardoor bijvoorbeeld 3D-camera’s op je telefoon nodig zijn om hiervan gebruik te maken. Rond 2050 is een volledige Holostore mogelijk.

Web 4.0: slimme e-adviseurs
In 2025 maakt het web gebruik van ‘ultra-intelligente electronical agents’: computerprogramma’s waarin de wijsheid en ervaring van menselijke wezens zijn verwerkt. Iedereen heeft een eigen persoonlijke, virtuele webassistent (e-agent), die helpt met het online zoeken van aanbiedingen, meedenkt en automatisch met aanbevelingen komt, op basis van eerder zoekgedrag en aankopen.

Muur als beeldscherm
In 2025 is de prijs van een microchip gedaald tot minder dan één eurocent, net zo goedkoop als oud papier. We zullen omgeven zijn door miljoenen chips, onder meer op de muur. De muur is één grote computer, net zo goedkoop als behang. De winkel wordt daarmee één grote beleving voor consumenten.

Elektronisch papier
Schermen zijn flexibel door het gebruik van OLEDS (Organic Light-Emitting Diodes). Dit elektronisch vel OLED-papier doet zowel dienst als laptop en mobiele telefoon. Het grote voordeel is dat elektronisch papier eenvoudig kan worden opgevouwen om mee te nemen en uitgevouwen voor gebruik en dus past in elke binnenzak of handtas.

Computers met zintuigen
Computers kunnen voelen, zien, horen en ruiken. Door haptische, infrarode en drukgevoelige technologieën in schermen toe te voegen, is het mogelijk om bijvoorbeeld de stof van een kledingstuk te voelen voordat deze in een webwinkel wordt besteld. Als je online bloemen bestelt, ruik je de geur van de bos bloemen via de computer.

Dronebezorging niet, zelfrijdende auto wel
Het bezorgen van pakketten met drones is commercieel mogelijk, maar regelgeving staat dit (nog) niet toe. Er zijn proeven om binnen dertig minuten na de online bestelling de producten per zelfrijdende auto te bezorgen in stedelijke gebieden.

Slimme kleding die beschermend is
Steeds meer kleding zal vuilafstotend zijn (en hoeft wellicht nooit meer te worden gewassen), biedt bescherming bij extreme werkomstandigheden of reageert op emoties. Een wereldwijd (duurzamer) ecosysteem van online designers ontwerpt hippe, trendy, vuilafstotende kleding voor werk en sport tegen lage kosten op maat. De omloopsnelheid in winkels zal lager liggen.

Smartwatch wearable-tech als winnaar
Slimme horloges zijn de grote winnaar van de ‘wearable tech rat race’. Zowel Google Glass als internetcontactlenzen hebben de belofte nooit kunnen inlossen, vanwege de vrees onder consumenten dat hiermee zonder toestemming, audio- en videoopnames van personen worden gemaakt en gezichtsherkenning mogelijk is.

Dynamische verkoopprijzen/robo-pricing
Dynamische verkoopprijzen zijn volledig ingeburgerd. Het automatisch aanpassen van verkoopprijzen op internet door computers (robo-pricing) wordt voortdurend toegepast.

Klik hier om het complete ABN AMRO-rapport ReTail wordt MeTail te downloaden.