NRF, de Nederlandse Retail Federatie?

Door Wijnand Jongen
Directeur Thuiswinkel.org

De National Retail Federation (NRF) opende 11 januari de 104e Big Show in New York. Dit jaar met meer dan 34 duizend aanwezigen (!) uit meer dan negentig landen. Matt Shay, ceo en president van de NRF opende de Big Show. Sinds hij aan het roer staat, is de NRF gegroeid op alle vlakken. De organisatie vertegenwoordigt alle facetten van retail, van online tot offline. Met andere woorden: NRF is the voice of retail!

Matt presenteert indrukwekkende cijfers over retail in de Verenigde Staten, waarbij hij de verwachte groeicijfers voor 2015 toeschrijft aan online. Daarnaast vertelt hij over de ambities van de NRF om het bedrijfsleven en onderwijs dichter bij elkaar te brengen. Een onderwerp, dat ook Thuiswinkel.org aan het hart ligt en waarover we aanstaande donderdag tijdens onze Nieuwjaarsreceptie wat over zullen vertellen.

Een ander opvallende doelstelling voor de NRF dit jaar is de Marketplace Fairness Act die dit jaar door het congres gaat. Met deze Act worden offline en online belastingen gelijk getrokken voor bedrijven. Waarom startte Amazon in Seattle, Washington in het midden van de jaren 90? Niet omdat Jeff Bezos Seattle zo’n mooie stad vond, maar omdat Amazon daar het minst geconfronteerd zou worden met verkoopbelasting. Er wonen immers niet zoveel mensen in Washington State. Dat gaat veranderen. Binnenkort moeten consumenten die online kopen in alle staten verkoopbelasting gaan betalen, net alsof het in iedere staat een fysieke winkel heeft. Als de wet door het congres komt, is het een belangrijke politieke stap. Het is een direct gevolg van het samengaan van offline en online in een nieuwe omnichannel wereld.

Dr. Ben Bernanke, voormalig voorzitter van de FED in de Verenigde Staten, praat ronduit over de impact van de financiële crisis op retail. De crisis van 2007-2008 geldt als een keerpunt in de hedendaagse economie. Het consumentenvertrouwen daalde tot een dieptepunt en leidde tot een jarenlange recessie, waar we nu nog de laatste stuiptrekkingen van meemaken. Vraag is dan natuurlijk wanneer we over de recessie heen zijn? Volgens Bernanke zijn we er bijna, maar zijn grote zorg is dat Europa de ontwikkeling naar herstel niet kan waarmaken. De landen in de Eurozone hebben nog niet de juiste initiatieven kunnen nemen en er is geen harmonisatie van te ondernemen stappen, aldus Bernanke.

Dat zien we ook in ons eigen land. Het blijft fascinerend hoe in de Verenigde Staten alle facetten van de retailmarkt vertegenwoordigd worden door één organisatie: de NRF. Toch wat anders dan in Nederland, waar meer dan dertig sectororganisaties, een handvol koepelorganisaties en dan nog eens VNO-NCW en MKB Nederland zich allemaal druk maken over ieder zijn eigen stukje retail.

Veel traditionele detaillisten denken bovendien nog altijd dat retail enkel over producten gaat en dus dat e-commerce enkel over de verkoop van online producten gaat. Niets is minder waar uiteraard. Retail -zoek het maar eens op- gaat over producten én diensten! Het Nederlandse landschap van belangenbehartiging is het best te vergelijken met de oude, verzuilde omroepwereld. Wordt het niet tijd dat we het juk van verzuiling in de detailhandel van ons afgooien en komen tot één Nederlandse NRF, de Nederlandse Retail Federatie?

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in