​Twintig wapenfeiten van Amazon op een rij

In juli 1995 ging het eerste boek over de digitale toonbank van Amazon. ‘Fluid Concepts and Creative Analogies’ van Douglas Hofstadter gaf het startschot voor een twintig jaar lange reis naar de top van de etailwereld. Consumenten kunnen tegenwoordig met hun mobiel de e-bookversie downloaden, bieden op een bank waarop ze het boek willen lezen en iemand inhuren om de concepten uit te leggen – allemaal met één klik.

Amazon heeft de laatste twintig jaar doorgebracht in de voorhoede van innovatie, om zo de manier waarop consumenten shoppen, kopen, lezen en leven te veranderen. Zowel door aansprekende initiatieven (drones) als via minder sexy onderwerpen (cloud services). USA Today heeft ter gelegenheid van zijn verjaardag een aantal baanbrekende concepten uit de koker van Amazon op een rij gezet. RetailWatching maakt er twintig wapenfeiten van.

1995

Boekenverkoop
Het lijkt tegenwoordig zo eenvoudig, dat een online boekverkoper iets opstuurt waar je om gevraagd hebt. Maar midden jaren negentig was Amazon de eerste die het grote publiek wist te bereiken. Het leidde in 1997 zelfs tot een aanklacht van Barnes & Noble, dat niets zag in de slogan van zijn nieuwe concurrent: ‘De grootste boekenwinkel ter wereld’. Niet wetende dat Amazon in 2014 goed zou zijn voor zestig procent van alle online verkochte boeken. En dat de etailer er bovendien voor zorgde dat grenzen vervaagden.

1997

1-Click
Zie je iets wat je bevalt? Eén keer klikken en het is onderweg! Dit concept rolde Amazon uit in september 1997. Bovendien vergat de etailer niet om patent voor ‘1-Click’ aan te vragen, zodat de techniek en bijbehorende naam sinds 1999 in eigen handen is.

Cloud
Wat veel consumenten niet weten is dat ontzettend veel bedrijven draaien op de diensten van Amazon. De etailer ging in 1997 van start met zijn clouddiensten en introduceerde in 2006 Amazon Web Services. Een onderdeel dat in het eerste kwartaal van dit jaar liefst 1,6 miljard dollar in het laatje bracht – overigens zonder winstgevend te zijn. Amazon Web Services biedt andere bedrijven opslagruimte en rekenkracht, zodat zij niet hun eigen datacenters hoeven op te starten en onderhouden.

2005

Prime
Amazon Prime zag in 2005 het levenslicht en liet consumenten een vast bedrag per jaar betalen voor bepaalde extraatjes, zoals ‘gratis’ verzending binnen een dag. Daar werden later onder meer Amazon Instant Video, Prime Music, Prime Photos en Unlimited Cloud Storage aan toegevoegd. Sameday-delivery volgde in mei 2015. Inmiddels zijn er zo’n veertig miljoen abonnees.

2007

Kindle
Eigenlijk hebben we allemaal het liefst een boek in handen als we gaan lezen, maar een on-demand bibliotheek waarvan de voorraad nooit op raakt valt niet te negeren. Amazons Kindle was dan ook een gamechanger voor e-reading. Het apparaat werd in 2007 geïntroduceerd en verbond het kopen van boeken met boekenplatforms, dat weer leidde tot sensationele krantenkoppen als ‘print is dead’. Drie jaar later verkocht Amazon al meer e-books dan fysieke boeken.

Kindle Fire
De enorme vlucht van e-books heeft ook wat te maken met de introductie van de Kindle Fire in september 2011. Dat ding was namelijk belachelijk goedkoop (199 dollar), in vergelijking met de apparatuur die concurrent Apple aanbood.

2009

Amazon Publishing
Als je boeken verkoopt, waarom zou je ze dan niet ook uitgeven? Amazon Publishing neemt de uitgeverswereld sinds 2009 voorzichtig over door titels weg te halen bij de zes grootste uitgevers. Inmiddels is het bedrijf in zes steden gevestigd en publiceert het dit jaar naar verwachting 1200 titels.

Audible
Je kon boeken al kopen en lezen bij Amazon, maar na de overname van Audible voor driehonderd miljoen dollar er ook naar luisteren. Veruit de meeste boeken die Amerikanen beluisteren komen uit de koker van dit bedrijf.

2013

Drones
Heel even leek het een 1 april-grap, maar dan was Amazon er in december 2013 wel heel erg vroeg bij. De etailer liet weten aan Amazon Prime Air te werken, waarbij drones pakketjes binnen een half uur bij de consument thuisbezorgen. De technologie is er inmiddels, maar de strijd met luchtvaartautoriteiten duurt onverminderd voort.

2014

Robots
Om de kerstaankopen in 2014 goed te kunnen verwerken, zette Amazon liefst vijftienduizend extra medewerkers in. Robots welteverstaan. Daarvoor deed de etailer een beroep op het robotfulfilmentsysteem dat in 2012 werd gekocht en in 2013 uitvoerig werd getest.

Fire Phone
Niet alles wat Amazon aanraakt verandert in goud. Het bedrijf lanceerde een smartphone waarmee gebruikers producten kunnen scannen en bij de etailgigant kunnen kopen. De zogenoemde Fire Phone zou volgens de Nederlandse cto Werner Vogels uiteindelijk ook naar de Nederlandse markt komen, maar zover is het nog altijd niet gekomen. Dat heeft waarschijnlijk iets te maken met de tegenvallende verkopen en beroerde recensies.

Amazon.nl
Wat wel naar Nederland kwam was zijn webwinkel. Hoewel webwinkel: vooralsnog is Amazon.nl alleen een plek waar klanten terecht kunnen voor e-books en Kindles. Wanneer opent Amazon zijn echte webwinkel in ons land?

Fysiek
Wanneer komt Amazon met eigen winkels? Nog zo’n vraag die retailers als jaren bezighoudt. Eind 2014 kwam het bericht dat de etailer een groot winkel- en kantoorpand in Manhattan heeft gehuurd, vlak naast Macy’s. Het pand dient als een klein magazijn, zodat sameday-delivery mogelijk is in New York. Daarnaast kunnen er online bestellingen geretourneerd, geruild en afgehaald worden. Van een echte winkelruimte is echter nog geen sprake.

2015

Winkel
Dit jaar volgde daadwerkelijk een fysieke entree via een samenwerking met de Purdue University in Indiana. Amazon heeft daar een pick-up point geopend. Contacten met andere universiteiten zouden inmiddels zijn gelegd.

Kofferbak
DHL en Volvo introduceerden in 2014 het begrip kofferbakbezorging, maar het was Amazon dat daar dit jaar in samenwerking met DHL en Audi een concreet vervolg aan gaf. Bezorgers kunnen bij wijze van proef bij een geselecteerd aantal klanten in München bestellingen in de achterbak van hun auto achterlaten.


Local Services
In maart breidde Amazon zijn professionele marktplaats flink uit. Via Amazon Local Services kunnen allerlei diensten besteld worden, van een loodgieter tot een schaapsherder.

Dash
De introductie van Dash Buttons was toch echt wel een 1 april-grap. Of niet? Het bleek stomtoevallig dat Amazon op 31 maart buttons introduceerde als toevoeging op zijn Dash, waarmee consumenten hun boodschappen kunnen inspreken en scannen. De buttons stellen gebruikers in staat om met één druk op de knop toiletpapier of andere bulkgoederen te bestellen.

Uber
2015 is sowieso een druk jaar als het gaat om nieuwe innovaties. Zo blijkt Amazon aan een Uber-model voor bezorging te werken. Dat betekent dat elke burger met behulp van crowdsourcing ingezet kan worden als bezorger.

Per pagina
Amazon vergeet niet waar zijn roots liggen. Het bedrijf voert nog altijd de boventoon als het gaat om ontwikkelingen in de stugge boekenmarkt. Zo werd onlangs het idee geopperd om schrijvers per gelezen pagina te betalen, in plaats van per aangeschaft boek.

Prime Day
Black Friday, maar dan in juli. Vandaag staat Amazon stil bij zijn verjaardag door abonnees iedere tien minuten nieuwe deals voor te schotelen. Er zijn meer aanbiedingen dan op Black Friday, de beruchte uitverkoop na Thanksgiving in november. Walmart antwoordt met een eigen online koopjesdag, omdat het volgens de grootste retailer ter wereld niet eerlijk is dat alleen gebruikers met een Prime-abonnement van speciale acties gebruik kunnen maken. Amazon reageerde al snel met de opmerking dat het ‘al helemaal niet klopt’ om producten in de webshop goedkoper aan te bieden dan in de winkel. Maar ach, dat is toch vooral een goede reminder dat je online meestal goedkoper uit bent dan in de fysieke winkel.