Amerika, voorloper op het gebied van foodtrends?

Door Dirk Mulder
Sectormanager food en retail bij ING

Amerika wordt veelal gezien als voorloper op het gebied van foodtrends. Veel trends starten hier en waaien via Engeland over naar het Europese vasteland. Als mijn rondreis van de afgelopen 3,5 week daarvan een voorbode is, mogen we best vrezen voor de toekomst.

Afgelopen periode is de vijfde keer dat wij een rondreis hebben mogen maken en we hebben de afgelopen zeventien jaar enorm veel zien veranderen. Ook op het gebied van eten.

In de grote steden van Amerika zoals New York zie je een verhoogde aandacht voor gezondheid. Dit komt terug in winkels waar onder meer salades, smoothies en juices worden verkocht, maar ook de verhoogde aandacht voor lokale geproduceerde producten, glutenvrij en producten zonder toevoegingen. Met andere woorden: in een stad als New York kan je lekker en (redelijk) gezond eten.

Maar als je buiten de grote steden komt zie je een heel andere beeld. Gezond eten is daar eigenlijk best moeilijk. In de supermarkten is vers hartstikke duur (zeker twee tot drie keer zo duur als in Nederland) en is ongezond eten in grote verpakkingen en tegen lage prijzen verkrijgbaar. En alles is extra zoet. Ook producten waar je het niet van zou verwachten zoals brood en havermout. Ik dacht van mijn suikerverslaving af te zijn, maar daar heb ik deze tijd weer aan kunnen wennen.

Alles lijkt ook chemisch en komt uit (spuit)bussen of iets dergelijks, en dan ook nog in vele verschillende smaken. Een vers eitje in de ochtend is er niet bij. In plaats daarvan gebruiken ze een soort van eipoeder dat aangemaakt wordt. Zelfs gezonde producten als appels glimmen je tegemoet. Zo kunnen ze nooit aan bomen groeien en het lijkt wel alsof er een glimmend laagje overheen is gespoten.

En dat alles in hele grote porties. Ik heb ervaren dat je door grote porties ook steeds meer gaat eten. Waar je aan het begin van zo’n vakantie met een vorstelijk (helaas heel zoet) ontbijt de dag doorkomt, kwam ik daar halverwege de vakantie niet meer mee weg.

Dat Amerika het land is waar obesitas een groot probleem vormt, verbaast mij dan ook niet. Wat mij verbaast is dat de overheid en industrie hier helemaal niets aan doen. Wat dat betreft lijkt het alleen maar erger te worden. Wanneer neemt men daar nu eens zijn verantwoordelijkheid?

Ik heb Amerika de afgelopen drie weken leren kennen als een geweldig land, het land van ongekende mogelijkheden en aardige mensen. Maar de trends die ik gezien heb op het gebied van food, mag men daar houden.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in