​Appdate: Intu, shopaholic en Yippie

Met de opkomst van m-commerce schieten ook apps als paddenstoelen uit de grond. Retailers houden het vaak niet bij één mobiele applicatie, terwijl niet-retailers toepassingen introduceren die niet zouden misstaan bij grote winkelketens. RetailWatching geeft wekelijks een overzicht van drie apps die meer dan de moeite waard zijn. Deze week apps van Yippie, Intu en Shopaholic No More.

Yippie
Yippie staat nu nog bekend als plugin, die consumenten tijdens het online shoppen attendeert op prijzen in andere webwinkels. Daarnaast werd eerder dit jaar een gratis add-on gelanceerd voor een aantal retailers die in de browser van de consument automatisch deals genereert en een waarschuwing geeft zodra een gebruiker op een nep-webshop terecht komt. Daar komt mede dankzij zes ton aan groeigeld nu een app voor de fysieke winkelstraat bij.

Yippie voert momenteel in samenwerking met winkelcentra-eigenaar Wereldhave en enkele retailers al een gesloten test uit met een bètaversie van de nieuwe applicatie in Hoofddorp. “We kunnen nog niet al teveel zeggen over onze Yippie-app, maar wel dat we offline shoppers op een unieke wijze de beste deal gaan tonen”, aldus oprichter Maurice Kroon. Het groeigeld wordt gebruikt om de bouw van deze ‘vernuftige shopping-app’ af te ronden, om die zo nog deze herfst te lanceren.

Intu
Niet alleen Wereldhave houdt zich als winkelcentra-eigenaar bezig met nieuwe apps. Intu, de grootste in het Verenigd Koninkrijk, is zelfs al zover dat er een app wordt uitgerold. Een app die consumenten aanbiedingen kan sturen op basis van de locatie waar ze zich bevinden.

Maar daar houdt het uiteraard niet op: Intu gaat verder dan alleen een pushbericht. Gebruikers krijgen een kaart te zien, waar hun locatie met een blauwe stip wordt aangegeven. De app laat vervolgens zien wat de beste route is naar de retailer die zojuist die geweldige aanbieding heeft gedaan. Vooral handig voor retailers die een wat mindere dag hebben, legt managing director Karen Harris uit. Zij kunnen op eigen initiatief voorbijgangers stimuleren de winkel in te lopen door hen een aanbieding te doen. Alsof dat nog niet alles is, wil Intu in de toekomst ook een ‘vind mijn auto’-optie toevoegen aan de app. Zodat klanten er snel vandoor kunnen.

Shopaholic
Ja, beste retailers, ze bestaan: consumenten met een gat in hun hand. Consumenten zonder enige controle over hun portemonnee als ze door de winkelstraat lopen. Die telkens in zichzelf moeten zeggen geen schoenen te kopen, en vervolgens met een nieuwe tas thuiskomen. Deze ideale consument wordt echter aan banden gelegd door dokter Benson, de vrouw achter Shopaholic No More. En nu komt ze ook nog met een speciale berichtendienst.

‘Motivational text messages’ voor shopaholics, worden de berichten genoemd. Het afgelopen jaar is aan de dienst gewerkt, die shoppers moeten helpen die worstelen met hun verslaving. Voor 25 dollar per kwartaal (volgens de initiatiefnemer de kosten voor een weekje koffie drinken bij Starbucks) krijgen gebruikers informele, directe, inspirerende en motiverende berichten om ‘overshoppen’ tegen te gaan.