​De mooiste storedesigns van 2015

Beleving, alleen daarmee zouden retailers zich in de winkelstraat van online concurrenten kunnen onderscheiden. Waar of niet, de afgelopen twaalf maanden hebben meerdere winkelbedrijven de moeite genomen om de beleving naar een hoger niveau te tillen. En welk instrument leent zich daar beter voor dan het storedesign? Het digitale architectenmagazine Designboom heeft de tien mooiste internationale winkelinterieurs onder elkaar gezet. RetailWatching voegt er twee van Nederlandse bodem aan toe.

Camper, Weil am Rhein
Camper was dit jaar te gast op de campus van Vitra in het Duitse Weil am Rhein. Daar staan de productfaciliteiten van de Zwitserse meubelfabrikant, die stuk voor stuk door beroemde architecten zijn gebouwd. De Spaanse schoenenketen, al geroemd om zijn unieke storedesigns, heeft er een passende tijdelijke winkel tussen gezet.

Pigment, Tokio
Het Japanse bedrijf Warehouse Terrada heeft een laboratorium voor kunstenaarsbenodigheden geopend in de hoofdstad van zijn thuisland. De winkel met de naam Pigment moet ook een plek zijn waar fabrikanten en lokale artiesten elkaar ontmoeten.

Valentino, New York
Winkels aan Fifth Avenue zijn eigenlijk altijd bijzonder, maar dat geldt zeker voor het vlaggenschip van Valentino. De façade bestaat uit een combinatie van zwart staal en aluminium, wat in de winkel wordt doorgevoerd.

Book Centre, Triëst
Boekenwinkels zouden niet langer op hun retour zijn, en dat weten ze blijkbaar ook in Italië. De Book Centre in Triëst valt vooral op vanwege het opvallende, doorlopende schappensysteem.

Kindo, San Pedro Garza García
Een kralendoolhof, dat moet deze Mexicaanse kinderwinkel voorstellen. Het klassieke speelgoed is vakkundig in het design verwerkt.

Okomeya, Tokio
Voor de volgende twee designs in de lijst gaan we terug naar Tokyo. Daar is een oud houten pand omgetoverd tot een kleine rijstwinkel.

Miu Miu, Tokio
RetailWatching maakte eerder dit jaar al een rondje door Aoyama, de Japanse PC. Daar heeft luxemerk Miu Miu gekozen voor een imposante stalen luifel, die loskomt van de glazen pui. "Alsof de inhoud is opengesneden met een mes", aldus het Zwitserse architectenbureau Herzog & de Meuron.

Camper, Stockholm
Zoals gezegd staat Camper bekend om zijn bijzondere storedesigns. Voor zijn nieuwe winkel in Stockholm werd dan ook geen uitzondering gemaakt. Daar lijken de schoenen op rollen toiletpapier gepresenteerd te worden.

FEIT, New York
Hout is populair onder winkelinrichters. De schoenenwinkel FEIT in New York heeft het thema ‘volume en leegte’ gekregen.


Beeld: Nicholas Calcott

Aesop, São Paulo
Aesop mag natuurlijk niet in deze lijst ontbreken. Het Australische cosmeticamerk blijft maar nieuwe pareltjes openen, waaronder deze in Brazilië. Voor de eerste winkel in Zuid-Amerika is gewerkt met robuuste, lokaal geproduceerde materialen, aangevuld met een handgemaakt patroon van cementtegels voor de vloer.

House of Smart, Eindhoven
Het eerste storedesign in deze lijst van eigen bodem werd gepresenteerd tijdens de Dutch Design Week. Het interieur van House of Smart, verkoper van genotmiddelen, komt van de hand van Maurice Mentjens. Hij zoekt naar eigen zeggen altijd zijn inspiratie in de lokale context, in dit geval in het dna van Eindhoven als het technologisch centrum van Eindhoven. Eindhoven werd in 2011 nog uitgeroepen tot de slimste regio ter wereld, mede door initiatieven als ‘Brainport Regio Eindhoven’. “Het leek me daarom interessant om juist hier het brein, met al z’n vertakte zenuwstelsels, op een abstracte manier te verbeelden. Als een labyrint, of een doolhof. Maar je kunt de vertakkingen ook interpreteren als de bedrading van complexe printplaten of computerchips, symbool van rationeel denken en artificiële intelligentie.”

Ace & Tate, Utrecht
Hoezo, een online brillenverkoper? Ace & Tate heeft de fysieke winkelstraat ontdekt. Voor de opening van zijn flagshipstore in Utrecht werd de samenwerking gezocht met het Amsterdamse Occult Studio. Dat designbureau verzorgde ook al het ontwerp van de eerste flagshipstore in Amsterdam. Het interieur is gebaseerd op expositieruimtes voor hedendaagse kunst. Het volledige interieur is speciaal gemaakt voor de winkel. De eikenhouten meubels, de wandrekken en ook de lichtinstallatie.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in