​Bij deze retailers kun je al een wijntje drinken

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil maar wat graag een pilot houden met mengvormen tussen retail en horeca. Daarbij kunnen ruim vijftig gemeenten, waaronder Amsterdam, experimenteren met de Drank- en Horecawet. Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid ziet daar echter niets in, aangezien er ‘op dit moment geen sprake is van een verruiming van de mogelijkheden om alcohol te verstrekken en te schenken’. Toch is het enkele retailers al gelukt om alcohol aan hun assortiment toe te voegen.

Hutspot, Utrecht

Hutspot opende vorig jaar zijn eerste winkel in Utrecht en de vergunningsprocedure voor het naastgelegen café verliep verrassend soepel. “Een groot verschil met Amsterdam, waar dat een drama is”, stelt mede-eigenaar Pieter Jongens. De retailer moest eerder op last van de gemeente zijn horeca-afdeling in de vestiging aan de Rozengracht sluiten. “We moeten in Utrecht aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals het creëren van twee aparte ingangen, maar we werden heel goed ontvangen door de gemeente.”

Mansion24, Apeldoorn

Anders dan anders, zo beschouwt Mansion24 zijn winkel. In Apeldoorn zijn menswear, lifestyleproducten, accessoires, muziek, kapper én café onder één dak gebracht.

House of Men, Amsterdam

House of Men heeft een wijnmuur in zijn vestiging, waar klanten via een tablet aankopen kunnen doen bij een slijterij uit de buurt. De Amsterdamse modezaak trakteert klanten volgens eigenaar Rick Moorman soms op een glaasje wijn vanuit een andere kast. Daarnaast houdt hij zogenoemde ‘Pakkenborrels’, waarbij infotainment wordt gecombineerd met een borrel en de mogelijkheid om pakken aan te schaffen.

Only for Men, Doesburg

Een winkel alleen voor mannen wil natuurlijk maar wat graag een biertje schenken. In de Mensperience Store van Only for Men kan je niet terecht voor kleding, schoenen en accessoires, maar er is ook een bar waar je koffie of een biertje kunt drinken en iets te eten kunt bestellen. En een barbier die je gelijk kan knippen en scheren.

Cut Throat, Amsterdam

Een barbier en een bar, het is geen unieke combinatie. Zo staan de barbiers van Cut Throat met een eigen keuken op de Amsterdamse beurs.

Man Cave, Utrecht

Eigenlijk is de Man Cave in Utrecht geen winkel. “De Man Cave is een aanvulling op winkels en webshops, een ontmoetingsplek", aldus directeur Barry van Ruiven van mede-initiator Media Markt. "Een lifestyleconcept met niet alleen elektronica, maar ook nieuwe sneakers en de nieuwste auto’s naast de nieuwste gadgets." En drank, natuurlijk. De retailer werkt zelf ondertussen aan de introductie van een eigen Media Markt Café.

Paagman, Den Haag

Bij de twee boekhandels van Paagman in Den Haag vind je niet alleen boeken en kantoorartikelen, maar ook horeca: het Kicking Horse Café.

Waanders in de Broeren, Zwolle

De Zwolse boekhandel Waanders verhuisde enkele jaren terug naar de Broerenkerk. Daar is behalve een boekwinkel ook een horecavoorziening en een podium voor culturele activiteiten gerealiseerd. ‘Een sensatie voor oog, oor en smaak’, noemt eigenaar Wim Waanders het. “Ons horecapodium met lezingen, muziek en exclusieve optredens is een groot succes. De profit is dan dubbel: publiciteit voor de retail, inkomsten voor de horeca.”

MiiR, Seattle

Niet alleen in eigen land wordt al volop geëxperimenteerd met het schenken van alcohol in de winkel. Zo heeft MiiR vorig jaar in Seattle een flagshipstore geopend inclusief een koffiebar, waar ook liefst 28 soorten bier van lokale brouwerijen verkrijgbaar zijn. Daarmee gaat de online fietswinkel een stapje verder dan Rapha en FuturumShop, die het bij hun fysieke locaties in ons land bij koffie houden.

Starbucks, Londen

Een van de bekendste voorbeelden luistert naar de naam Starbucks. De Amerikaanse koffieketen trok onlangs nog de stekker uit zijn theebarren, maar ziet wel potentie in het schenken van bier en wijn. Dat gebeurt onder meer – na vier uur – in de recent geopende vestiging in Londen.