​Zo past Decathlon wel in de binnenstad

Van vijfduizend naar vijftig vierkante meter, van offline naar online en bovenal van het buitengebied naar de binnenstad: dat is Decathlon Connect. De Franse retailer heeft vorige maand een winkel geopend in winkelcentrum Stachus Passage in München, waar duidelijk wordt dat Decathlon niet alleen weidewinkels hoeft te openen.

Decathlon voert al jaren hevige gevechten met overheden, vastgoedeigenaren en winkeliersverenigingen om grote winkels in ons land te kunnen openen. De sportketen wil graag IKEA achterna, maar merkt dat vooral provincies niet langer happig zijn op het toestaan van grote winkels buiten stadscentra. Dus mikt Decathlon nu ook op de binnenstad, zoals de nog te openen winkels aan de Rotterdamse Coolsingel en in de kelder van de Haagse V&D. In Rotterdam en Den Haag krijgt de sportretailer echter nog altijd de beschikking over respectievelijk vijfduizend en 3500 vierkante. In München bewijst Decathlon dat ook 220 vierkante meter voldoende is. In samenwerking met het bureau Kplus Konzept is daar het format Decathlon Connect neergezet.

Het pand is opgedeeld in drie verschillende zones: blauw voor beleving, grijs voor retail en wit voor afhalen. In de retailzone kunnen klanten hardlopende producten aanraken, uitproberen en natuurlijk ook aanschaffen. Vanwege de beperkte omvang van de winkel is ook het plafond benut voor productpresentatie, terwijl interactieve schermen klanten van meer informatie kunnen voorzien.

In de blauwe 'Sport Experience' staat de digitale wereld centraal, met zitjes en tablets die toegang bieden tot de online shop met 35 duizend producten. Het spelletje Run the Store biedt klanten zelfs de mogelijkheid om virtueel door een traditionele winkel te lopen. Daarvoor is zo'n winkel meter voor meter gefilmd en zo realistisch mogelijk vertaald naar een digitale game. Door op een gamecontroller voor groot beeldscherm te rennen krijgt hij de hele winkel te zien, terwijl hij zogenoemde Decathlon Passion Brands Products verzamelt om tot een zo hoog mogelijke score te komen.

De winkel is verder uitgerust met een 'Action Cube', waar bezoekers de populairste sporten 'van snowboarden tot motorcross' met producten van Decathlon kunnen beleven. Ze moeten daarvoor een ladder beklimmen en hun hoofd in een kubus te steken, die met actiebeelden voor een bioscoopervaring moet zorgen.

De witte zone is een click & collect-gebied, waar bestellingen die online of in de winkel zijn gedaan afgehaald kunnen worden. Door gebruik te maken van grote letters op de schappen, kan de multichannel shopper zijn bestelling snel ophalen. De pick-upzone is bovendien uitgerust met een 'Survival Area', waar de klant terecht kan om zich op te laden met een energiereep of andere dagelijkse benodigdheden zoals een paraplu.

De stadswinkel is bedoeld om het merk beter bekend te maken in de binnenstad. In de Königstraße van Stuttgart opent Decathlon donderdag zelfs een vestiging van slechts vijftig vierkante meter: zijn allerkleinste in Duitsland.

Beeld: Kratz Photographie