De app-invasie tegen foodwaste

De app-invasie tegen foodwaste

Apps tegen voedselverspilling schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Het overgrote deel wordt echter nauwelijks gebruikt, zegt programmamanager duurzame voedselketens Toine Timmermans van Wageningen University & Research in het zomernummer van RetailTrends. Dat komt volgens hem omdat ze niet geïntegreerd zijn in de processen die er echt toe doen. "Niemand gaat zijn route aanpassen omdat er toevallig ergens bij een supermarkt een product met 35 procent korting ligt. Zoiets moet geïntegreerd zijn in de hele planning van consumenten, zoals hun boodschappenlijstje en gebruikte recepten." Voedselverspillingsapps focussen zich niet op die dagelijkse gewoonten, maar te veel op het probleem, vindt hij. "Oplossingen die starten bij een probleem, worden zelfden succesvol."

Toch moeten we de apps niet helemaal uitvlakken, zegt hij ook. Ze zetten het thema namelijk wel op de kaart. Vijf voorbeelden op een rij.

Afgeprijsd
Deze app komt uit de koker van de Nederlandse startup NoFoodWasted. Hij laat consumenten in één oogopslag zien welke producten in de supermarkt in de buurt tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen en dus in de aanbieding zijn. Door de vraag naar deze producten te stimuleren, hoopt de startup verspilling te bestrijden. Het doel is ambitieus: vijftig procent vermindering van voedselverspilling binnen vijf jaar.

Too Good to Go
De van oorsprong Deense startup Too Good To Go is begin dit jaar geland in Nederland. In de app kun je tegen een lage prijs overtollig voedsel afnemen bij horeca en winkels. Daarmee moet voorkomen worden dat het eten aan het einde van de dag wordt weggegooid. Wat je bestelt, is bij Too Good To Go niet helemaal duidelijk. Je krijgt een ‘magic box’, waarvan de waarde drie keer hoger ligt dan de kosten. Retailers in Amsterdam en Utrecht doen inmiddels mee.

 

Cogzum
Een digitale boodschappenlijst, in combinatie met een catalogus van alles wat je koopt. Zo omschrijft oprichter Ivo Dimitrov de app die hij twee jaar terug ontwikkelde. De Bulgaarse applicatie maakt het mogelijk boodschappen- en voorraadlijsten te maken, maar ook de houdbaarheidsdatum van voedselproducten in de app bij te houden. Verder krijgt de gebruiker informatie over de laatste productaankoop, met daarbij de consumptietijd en gekochte hoeveelheid. Verder brengt de app gedetailleerd verslag uit over voedselverspilling, met een grafische weergave van verspild ten opzichte van geconsumeerd voedsel.

 

Lunchie Market
Deze van oorsprong Finse applicatie helpt restaurants en speciaalzaken overtollige maaltijden aan consumenten te verkopen. De app laat een plattegrond zien van deelnemende ondernemers, waarbij klanten maaltijden en producten kunnen kiezen. Vervolgens kunnen zij die direct in de app betalen en de bestelling ophalen bij de betreffende partij. Omdat het om overtollig voedsel gaat, krijgen zij daarvoor kortingen tot vijftig procent.

 

Surplus Swap
Naast retailers en consumenten behoren leveranciers tot de ‘daders’ als het gaat om voedselverspilling. In het Verenigd Koninkrijk zijn zij volgens onderzoek verantwoordelijk voor zo’n 45 procent van de foodwaste. De Britse supermarktketen Asda heeft daarom een op leveranciers gerichte applicatie gelanceerd. Via Asda Surplus Swap kunnen zij overschotten via een marktplaats met elkaar uitwisselen. Net als bij ‘gewone’ online marktplaatsen worden foto’s en informatie van de producten geüpload en kunnen geïnteresseerden bieden.

In het zomernummer van RetailTrends wordt uitgebreid ingegaan op de grote rol die technologie kan spelen bij de bestrijding van voedselverspilling. Klik hier om het magazine digitaal te lezen. Nog geen member? Klik hier voor meer informatie.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!