Thuiswinkel.org stopt plan incidentenregister

Er komt geen incidentenregister voor webwinkels. Brancheorganisatie Thuiswinkel.org heeft dit plan van tafel geveegd omdat er voor het initiatief, waarbij webwinkels informatie over wanbetalers met elkaar zouden delen, voldoende commerciële alternatieven zijn. Dat meldt Webwereld.nl.

"Zo’n register opzetten kost geld, omdat het toegankelijk moet zijn voor alle leden”, aldus Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org. “Als je het doet, dan moet je het goed doen. De kosten wogen niet op tegen de baten, zeker gezien het feit dat er al bestaande partijen zijn die ook dit soort informatie aanbieden.”

Momenteel maken veel Nederlandse webwinkeliers gebruik van bestaande commerciële kredietbeoordelaars, die voor webwinkeliers na kunnen gaan of een bepaalde klant wel in aanmerking mag komen voor de optie ‘achteraf betalen’, zoals betalen via een acceptgiro. Bedrijven als Experian, EDR en RiskSolutions nemen deze taak op zich voor webwinkels.

In het originele plan zouden webwinkels die bij de branchevereniging zijn aangesloten volgens een afgesproken protocol fraudegevallen in het gedeelde register zetten. In dat protocol werd vastgelegd welke in het register worden opgenomen en dat de privacy van personen gewaarborgd moet blijven. Bij afronding van het protocol zou het nog voorgelegd moeten worden aan het College Bescherming Persoonsgegevens, maar in die fase is het plan nooit beland, vertelt Jongen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!