Benzine duurder dan ooit

Nederlanders zijn nog nooit zo’n groot deel van hun inkomen kwijt geweest aan benzine. Zelfs tijdens de oliecrisis in de jaren zeventig waren de brandstofprijzen in verhouding lager. Dit blijkt uit berekeningen van het Financieele Dagblad, gebaseerd op cijfers van brancheorganisatie Bovag en het Centraal Planbureau.

De adviesprijs voor een liter benzine is nu 1,884 euro, meldt  consumentencollectief United Consumers. Een volle tank kost de consument nu bijna een halve procentpunt meer dan wat jarenlang normaal was. In de jaren negentig ging ongeveer 3,5 procent van alle uitgaven van een gemiddeld huishouden op aan brandstof. Nu is dat ongeveer vier procent. Dat deze percentages niet veel van elkaar verschillen, komt volgens een woordvoerder van het Centraal Bureau voor de Statistiek doordat auto’s zuiniger zijn geworden.

De benzineprijs stijgt onder meer door een toenemende vraag naar olie in opkomende economieën als China en Brazilië. De hoge olieprijs komt door de zwakke euro bovendien harder aan bij consumenten die hun brandstof in euro’s moeten afrekenen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!